ACCIÓ CATÒLICA GENERAL – Trobada de Laics i IV Assemblea d’ACG que se celebra a Barcelona del 21 al 24 de juliol

Cardenal Omella: «L’apostolat ha de ser el distintiu de l’Acció Catòlica»

Comença la Trobada de Laics i IV Assemblea d’ACG que se celebra a Barcelona del 21 al 24 de juliol

L’acte d’obertura ha tingut lloc al Col·legi La Salle Bonanova de Barcelona, l’escenari des d’on es desenvoluparà el programa de les diferents jornadas durant les quals s’aprofundirà en el lema «Anunciar Jesucrist amb obres i paraules». Una consigna aplicada a un programa per aquests dies dinàmic i adaptat als diferents assistents, provinents de quaranta diòcesis, de les setanta del territori espanyol. Un públic d’infants, joves, adults, sacerdots i bisbes, units per compartir la crida de tota l’Església, a caminar en clau de «missió» i ser l’”Església en sortida”, tal com demana el Papa Francesc.

Entre els bisbes, destacaven de Catalunya l’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Card. Joan Josep Omella; l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas; i els bisbes auxiliars de l’arxidiòcesi Mons. Sergi Gordo i Mons. Javier Vilanova. També hi han assistit l’arquebisbe de Saragossa i president de la Comissió Episcopal per als Laics, Família i Vida, Mons. Carlos Escribano; l’arquebisbe de Valladolid i secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luis Argüello i el bisbe d’Almeria i Consiliari Nacional de l’Acció Catòlica Espanyola, Mons. Antonio Gómez Cantero.

Laics i laiques compromesos

Els protagonistes d’aquests dies, són els més de nou- cents laics i laiques assistents a la trobada. De fet, una petita mostra dels més joves, acompanyats d’alguns d’adults, va obrir l’acte de benvinguda, amb una breu representació i diferents intervencions.

El famós dibuixant malagueny Patxi Fano, un dels conductors, a partir d’una dinàmica amb fotografies i ajudat pels nens i nenes, va reflexionar sobre com tots hem d’Anunciar Jesucrist. Una posada en escena feta amb humor i simpatia que, amb exemples com el wifi en similitud de l’Esperit Sant que ens uneix a Déu, va motivar les rialles de tots els assistents, entre aquests, bisbes inclosos. El torn d’aquests va tenir lloc en un altre moment, quan els cardenals Joan Josep Omella, Carlos Escribano (Saragossa), Luis Argüello i Antonio López van ser entrevistats. Tots quatre sobre l’escenari van respondre diferents preguntes formulades pels més menuts. També va ser entrevistada la responsable de l’Acció Catòlica General de la Comissió Permanent de la CEE, Eva Fernandez Mateo.

Tal com explica la responsable de l’Acció Catòlica General de l’Arxidiòcesi, Cori Casanova, amb aquest pluralisme es desprèn com és la diversitat del poble de Déu.  «L’important de la proposta d’Acció Catòlica és el que ens uneix: estar batejats, la missió amb el món , que rau en l’anunci de Jesús, al qual laics i laiques estem compromesos».

Omella: «Esteu a casa vostra, per viure la missió»

En l’acte de benvinguda, va intervenir l’arquebisbe Card. Joan Josep Omella, com a amfitrió de la trobada, rebent-los amb els braços oberts. «Esteu a casa vostra, perquè els cristians formem una sola i amplíssima família, vivim en una immensa casa comuna», va dir. Content que Barcelona hagi estat la seu escollida, va subratllar-la com «una estança més» per posar en marxa les ganes de «viure la missió que el Senyor ens ha confiat a tots». Una missió, centrada a «formar deixebles missioners de Jesucrist», va dir.

Recordant el Foro Internacional de Acción Católica de 2017, Omella va citar i reflexionar entorn els quatre pilars destacats per Papa Francesc: oració, la formació, el sacrifici i l’apostolat.  Va subratllar l’apostolat que «ha de ser el distintiu i el principal» de l’Acció Catòlica. «L’apostolat, perquè sigui eficaç, necessita la pregària, la formació i el sacrifici. Recordem que l’Església existeix per evangelitzar. Tant de bo que aquesta Assemblea ens ajudi a recuperar l’ardor missioner per transmetre amb passió el missatge de Jesucrist», va afegir.

Finalment, va animar a viure aquests quatre propòsits amb profunditat aquests dies per anar i transmetre’ls després a les diferents diòcesis.

Aquesta primera trobada va culminar amb la celebració de l’Eucaristia presidida per l’arquebisbe de Saragossa Carlos Escribano. Posteriorment, va tenir lloc un sopar servit pels diferents integrants de la trobada, amb productes autòctons de les diferents diòcesis participants.

____________________________________________

L’Acció Catòlica General de Barcelona celebra la seva trobada de final de curs

El bisbe Sergi Gordo ha presidit la trobada celebrada el 4 de juliol a la parròquia de Sant Pacià de Barcelona

“Trobar-se i trobar l’altre” ha estat el lema de la Trobada general de l’Acció Catòlica General (ACG) que s’ha celebrat aquest diumenge dia 4 de juliol a la parròquia de Sant Pacià de Barcelona. A causa de la pandèmia, l’ACG no havia pogut realitzar de forma presencial la seva Trobada general, d’aquí l’alegria i el desig de retrobar-se de nou. Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona, s’ha fet present participant a la trobada i presidint l’Eucaristia.

La trobada, per força breu i realitzada a l’exterior, en el gran pati de la parròquia, volia fer un recorregut per diferents temes: migració i acolliment; tenir cura de la  casa comuna;  la gent gran –“cultura del rebuig”; reconèixer les emocions viscudes en temps de pandèmia; conèixer el nostre grup; preparar l’Eucaristia; parròquia al servei dels pobres –Pla pastoral diocesà. Tots els tallers han estat animats per membres d’ACG i de les parròquies participants.

Els assistents –provinents de parròquies de Santa Coloma, Poble-Sec, Sant Pau del Camp, Santa Maria del Mar, Sant Pacià, els Dolors, Sant Andreu, Sant Mateu– s’han organitzat en grups que barrejaven gent de diferents parròquies i tant infants, com joves i adults. De forma àgil això ha permès reflexionar sobre els diferents temes i preparar l’ Eucaristia. Tots els grups han realitzat tots els tallers.

L’Eucaristia ha estat un moment de donar gràcies a Déu pel retrobament, i per a adonar-nos –com ens recordava el bisbe Sergi a l’homilia i les lectures del dia– que és la gràcia del Senyor la que fa possible que, malgrat les nostres febleses, estiguem disposats a ser testimonis de Crist en el nostre món i ens sentim responsables de construir un Església, unes parròquies més en sortida i més fraternes.

L’ACG associa el laïcat parroquial en tres sectors, infants, joves i adults, i, com diu el papa Francesc, ”el carisma de l’AC és el de la mateixa Església encarnada en l’avui i l’aquí de cada església diocesana que discerneix en contemplació i mirada atenta la vida del seu poble i cerca renovats camins d’evangelització i de missió des de les diferents realitats parroquials” (2017, discurs a l’AC en motiu dels seus 150 anys).

_____________________

 

Inici de curs de l’Acció Catòlica General de Barcelona

Davant un curs que es preveu complex, s’aposta per un lema ple d’esperança: «Construïm! Cap a una cultura que no descarta»

«Construïm! Cap a una cultura que no descarta». Aquest és l’eix del curs que comencem i que l’Acció Catòlica General de l’arxidiòcesi de Barcelona s’ha proposat treballar en tres sectors: infància, joves i adults. L’ACG vol ajudar al laïcat de totes les edats a viure la fe des de la parròquia i amb vocació de presència en el món.

Enguany, es vol descobrir en el nostre entorn immediat i més llunyà les persones «descartades» per motius econòmics, psicològics, d’origen… i que les conseqüències de la pandèmia que estem vivint ha fet créixer. Des d‘una mirada creient que ens fa a tots Fills de Déu, es demana com treballar per caminar cap a una cultura de trobada amb l’altre. Aquest eix de treball està en sintonia amb l’eix dels pobres del Pla Pastoral Diocesà, i serà treballat també en els grups i en les trobades del curs de tots els sectors, inclosos els joves i els infants.

També, sobretot entre els joves, i especialment els joves d’ACG de Santa Coloma, es viurà la beatificació de Joan Roig i Diggle, martiritzat als 19 anys i membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (l’Acció Catòlica catalana, com diu el cardenal Omella en la seva carta pastoral).

S’ha iniciat el curs «presencial» el dia 18 de setembre, a Sant Pau del Camp, amb una reunió dels acompanyants dels sectors d’infància i joves i responsables dels grups d’adults. Després, els consiliaris i la Comissió Diocesana van tenir una reunió de reflexió i pregària per a viure aquest nou curs, que s’espera complex i difícil, amb esperança i capacitat d’adaptació. Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona, que va ser-hi present i va encoratjar el camí encetat per l’associació, valorant el procés «per a tota la vida» que l’ACG proposa als laics de les parròquies, des de la infància fins a la vida adulta, com un mitjà valuós per a fer de les nostres parròquies, parròquies «en sortida».

El 8 de novembre està prevista la trobada dels tres sectors amb el lema del curs «Construïm! Cap a una cultura que no descarta» i que estarà oberta a laics i laiques de les parròquies de la diòcesi.

 

_________________________________________________

 

 

Crònica I Assemblea ACG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Copyright @ 2024 Secretariat Diocesà d’Apostolat Seglar. Tots el drets reservats

Un web de