Jornada Apostolat Seglar Catalunya a Sant Feliu de Llobregat 9 de febrer de 2019

https://www.esglesiabarcelona.cat/actualitat/acompanyar-la-llibertat-en-crist/

20190118 TripticApostolatSeglar2019 (3)

L’Apostolat Seglar català crea una

Escola d’Acompanyament per a laics

 

Jornada Apostolat Seglar 9 de febrer 2019

(Glòria Barrete –CR) Fa molts anys que l’Apostolat Seglar a Catalunya treballa conjuntament a través d’una comissió per acordar línies comunes de treball i accions coordinades. L’acció més visible que tiren endavant conjuntament des de fa uns sis anys és la jornada catalana d’Apostolat Seglar que fan cada any. S’han fet jornades a Sant Feliu, Terrassa o Barcelona, i el proper 9 de febrer tindrà lloc una nova jornada a Sant Feliu de Llobregat que porta per títol ‘Acompanyar la llibertat en Crist’. També serà el tret de sortida de la nova Escola catalana d’Acompanyament per a laïcs.

Des dels inicis la jornada catalana ha estat dirigida a responsables de moviments, grups o consiliaris, tot i que la participació sovint ha estat més àmplia. L’any passat la jornada va treballar el tema de l’acompanyament a través de les formacions  del jesuïta David Guindulain, que va parlar de l’acompanyament personal, i del bisbe auxiliar de Barcelona Antoni Vadell, parlant sobre l’acompanyament comunitari.

El resultat va ser tan engrescador que des de la Comissió d’Apostolat Seglar van sentir la necessitat de generar en el laïcat una espiritualitat d’acompanyament. “Vivim un moment en que el laïcat necessita formació i val la pena treballar-ho”, explica Anna Almuni, delegada d’Apostolat Seglar de Barcelona. Una formació en acompanyament que va encaminada cap a un “lideratge laïcal i una responsabilitat laïcal”.

Almuni explica que els capellans tenen molts anys de formació però el laïcat “no sempre ha rebut formació específica en aquests temes”. Després de la jornada de l’any passat van volarar aquesta necessitat formativa real dels laics i s’han decidit a engegar una Escola d’Acompanyament a nivell català pel laïcat. En la jornada del 9 de febrer, que serà ja la segona sobre el tema de l’acompanyament, engegaran la proposta formativa.

De febrer fins a inicis de setembre de 2019 llançaran la proposta i crearan el grup de persones interessades en rebre aquesta formació.  “Caldrà fer una entrevista personal per saber l’interés de cada persona”, reconeix Almuni, ja que “parlem d’una formació laïcal a fons, que no se centra tant en una part acadèmica  sinó més en la gestió i responsabilitat que pugui assumir posteriorment aquella persona en el laïcat”.

L’escola d’acompanyament s’iniciarà l’1 de setembre i durarà fins a l’1 de juny de 2020.  El primer curs es treballarà l’acompanyament personal i implicarà tres trobades de cap de setmana, junt amb una trobada mensual personal, de setembre a maig, amb persones expertes en acompanyament i en diferents punts de Catalunya per facilitar la participació de tothom. Des de l’organització es fa èmfasi en que és vital “que la persona que vulgui fer el curs faci experiència d’acompanyament personal”.

Però hi ha demanda d’acompanyament espiritual avui dia? Almuni afirma que hi ha “un creixement en la demanda d’exercicis de vida diària, de recessos, i de recerca de persones que t’acompanyin”. Però des de l’Apostolat Seglar català hi ha també una voluntat d’anar més enllà de tot això, “de desvetllar aquesta demanda”.

El que és evident, explica Almuni, és que la fe “no és individualista, és una resposta personal però es fa camí amb els altres”. I aquest camí és sovint mutu, “tu m’acompanyes i jo t’acompanyo”. Per això des de les delegacions parlen d’espiritualitat d’acompanyament, “som responsables els uns i els altres”. I l’espiritualitat d’acompanyament “és una manera d’entendre la pròpia experiència creient”. Jo soc acompanyat i jo acompanyo, però per això m’he de formar.

Almuni confessa que encara avui se sorprèn quan troba certes persones que expliciten que les acompanya algú, “jo pensava que en tot cas aquesta persona acompanyava!”, explica, però és clar l’acompanyant no et diu el que has de fer, “camina amb tu, com el pare que camina amb els seus fills i els veu créixer, els acompanya”, i això no és una debilitat sinó una fortalesa espiritual, afirma. “Dins del món laïcal no podem fer aquest servei també?”, es pregunta la delegada de Barcelona,  “la nostra responsabilitat com a delegats no és només recollir el que hi ha sinó desvetllar el que creiem que és bo pel moment laïcal que vivim i l’hem de promoure”.

laïcatacompanyament espiritualEscola d’Acompanyament Espiritual LaicsAnna AlmuniLaïcatActesBones notícies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Copyright @ 2024 Secretariat Diocesà d’Apostolat Seglar. Tots el drets reservats

Un web de