DIUMENGE 27 DE FEBRER – VIII DURANT L’ANY / Cicle C

DIUMENGE VIII DURANT L’ANY / Cicle C

 

Lectura primera Sir 27,4-7

No facis l’elogi de ningú abans no hagi estat examinat

Lectura del llibre de Jesús, fill de Sira

Sacsegeu el garbell, i quedarà el rebuig: així serà l’escòria de l’home quan serà examinat. L’obra del terrisser ha de superar la prova del forn: així serà provat l’home al moment de donar comptes. El fruit de l’arbre demostra el bon conreu: així, quan l’home doni comptes, es veurà què tenia al cor. No facis l’elogi de ningú abans no hagi estat examinat: és llavors que l’home serà posat a prova.

 

Salm responsorial 91,2-3.13-14.15-16 (R.: 2a)

 

Lectura segona 1C 15,54-58

Déu ens dona la victòria per Jesucrist, el nostre Senyor

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, quan això que es consumeix es revestirà d’allò que ja no es consumeix, quan aquesta existència mortal es revestirà d’aquella que és immortal, es complirà allò que diu l’Escriptura: «La victòria ha engolit la mort. Oh mort, on és la teva victòria? On és l’agulló que t’incitava?». L’agulló que incitava la mort és el pecat, i el vigor del pecat ve de la Llei. Però, donem gràcies a Déu: ell ens dona la victòria per Jesucrist, el nostre Senyor. Per tant, germans meus estimats, manteniu-vos ferms, incommovibles, sobre aquest fonament; prodigueu-vos cada dia en l’obra del Senyor, segurs que, en el Senyor, el vostre treball no serà en va.

 

Al·leluia Fl 2,15-16

 

Evangeli Lc 6,39-45

La boca parla d’allò que es desborda del seu cor

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps Jesús digué als deixebles aquest proverbi: «Un cec seria capaç de guiar un altre cec? No caurien tots dos dins un clot? No hi ha cap deixeble més instruït que el mestre; només un cop formats, els deixebles arriben a ser com el seu mestre. Per què, doncs, veus la brossa dintre l’ull del teu germà, i no t’adones de la biga que tens dintre el teu ull? Com li pots dir: “Germà, deixa’m, que et trauré aquesta brossa de l’ull”, si tu no veus la biga en el teu? Hipòcrita, treu-te primer la biga del teu ull, i llavors t’hi veuràs per poder treure la brossa de l’ull del teu germà.

No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents, ni cap arbre dolent que doni fruits bons. Cada arbre es coneix pels seus fruits: ningú no cull figues dels cards ni raïms de les bardisses. L’home bo, del tresor de bondat que guarda en el cor, en treu fora la bondat; però l’home dolent, del seu tresor de maldat, en treu el mal. Perquè la seva boca parla d’allò que es desborda del seu cor».

 

 _______________________  

COMENTARI

Jesús parla de la insensatesa del cec que fa de pigall d’un altre cec: tots dos cauen al clot. I del barrut que gosa oferir-se a treure la recerca del teu ull quan el té una  biga en el propi. Hipòcrita, li diu Jesús. Hipòcrita és que ve amb segones, l’incoherent entre el diu i pensa.

Les ulleres més fines són la misericòrdia, com les de Pare.

No posar-se a fer de jutge o de censor. Siguem amb l’altre tan bonhomiosos com ens agrada que els ho siguin amb nosaltres protegim.

El Senyor ens convida a exercir el cor, els nostres pensaments i les nostres paraules de bondat. el bé. Tot un repte per la Quaresma. 

“Un cec pot guiar un altre cec?” Ens mostra la necessitat que tenim de formació, el cristià ha d’aprofundir en la seva fe, ha d’estar preparat per donar

raó de la seva fe, en tot moment i en tots els ambients. Important la preparació, cuidar créixer en el coneixement, ja que difícilment es pot estimar el que es desconeix. 

“No hi ha el deixeble sobre el seu mestre”. Fixos els ulls a Nostre Senyor. No hi ha dreceres, no hi ha seguiment sense abraçar la creu, el deixeble ha de recórrer el camí de la humilitat, aprendre del Senyor al servei, el lliurament, l’amor i el perdó. Aprendre  a mirar com és mirat pel Senyor, acollir el seu amor, irradiar el seu amor, estimant. No ens comportem com a mestres, sinó volent aprendre, sempre com a deixebles.

“Per què el fixes a la mota que té el teu germà? La neteja del cor. És necessària la correcció fraterna, diverses vegades és abordada pel Senyor, però exigeix fer-se des de la caritat. Més aviat, evitar el judici i més aviat examinar-se un mateix. És fàcil veure la decisió, els errors i pecats en els altres, però nosaltres no estem exempts de debilitats, caigudes i mals, abans que caure en el judici de l’altre, estar obert a la conversió, escoltar aquesta invitació i posar fil a la mà d’obra.

Necessiten ser prudents en els nostres judicis i aprendre a tractar els altres amb amor.

“Cada arbre es coneix pel seu fruit” Pels seus fruits els coneixereu quins són els fruits pels quals es coneix el deixeble, el seguidor del Senyor? La pràctica de les benaurances, l’amor a l’enemic no jutjar ni condemnar als altres, els fruits de l’Esperit Sant: amor, goig, pau, paciència, la perseverança en la dificultat, dolçor, bondat, mansuetud, fidelitat….en definitiva tenir els mateixos sentiments que el Senyor.

“El que vessa el cor parla la boca”. De la nostra vida interior es veurà reflectit a les nostres expressions, i a les nostres accions. Quins criteris, quines actituds de fons ens mouen a actuar. Un cor ple d’alegria i amor expressa justament el que conté.

 

Grego Contreras

Moviment GOAC – Consell Acció Catòlica

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.