JUSTÍCIA I PAU –

APUNTS SOBRE LA LLET de vaca
Llet

 

             

 

 

 

 

 

Bon dia,
Ens posem en contacte amb tu per informar-te que dissabte 22 de maig tindrà lloc la Trobada Catalanobalear de 2021.Sota el lema de l’Arcadi Oliveres “Estem obligats a no perdre mai l’esperança” us proposem participar en aquesta jornada per tractar conjuntament el tema de “Pandèmia i postpandèmia: crisi i oportunitats de canvi”, amb l’objectiu de definir a què ens sentim cridats com a Justícia i Pau de Catalunya davant dels reptes de la nova situació que se’ns obre arran de les crisis que estem vivint.La trobada està estructurada a partir de l’esquema del Veure-Jutjar-Actuar. El Veure el vam iniciar en una sessió prèvia conjunta el passat 26 de febrer amb una conferència-debat amb Joan Carrera sj. A partir de les aportacions que es van fer, s’ha orientat aquesta jornada. Iniciarem el Jutjar amb les mirades de Quico Prat, responsable de formació de Càritas espanyola, i Neus Forcano, filòloga i teòloga. Amb les seves valoracions i amb el rerefons del missatge de l’Arcadi Oliveres encararem la part de l’Actuar amb l’objectiu de definir propostes d’actuació seguint els cinc eixos temàtics que proposem.

Conclourem la trobada amb un espai de record al nostre estimat amic Arcadi Oliveres.

A continuació trobaràs l’enllaç que et portarà al formulari d’inscripció i a sota trobaràs el programa complet de la jornada.

Formulari d’inscripció
Esperem retrobar-nos el dissabte 22.

Rep una cordial salutació,

Consell de Justícia i Pau Catalunya

 

 

”[Butlletí
Acomiadem el nostre company, amic i expresident”]

 

__________________________________________   

 

 

Bona tarda amics de Justícia i Pau de Sant Just Desvern,

 

Us comuniquem que el proper dissabte 24 d’Abril, durant la missa vespertina de les 20 hores, el grup de Justícia i Pau participarà amb un acte en record del nostre amic i ex-president de Justicia i Pau de  Barcelona, el Sr. Arcadi Oliveres, al qual hi esteu tots convidats.

Que passeu un bon cap de setmana i diada de Sant Jordi.

Salutacions cordials

Justícia i Pau de Sant Just Desvern

 

ARCADI OLIVERES I SANT JUST DESVERN

______________________________________________    

 

 

V MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

Àfrica fa 2 milions d’anys, un grup de hominoides salten dels arbres i es posen en posició

 

______________________________________________

 

NOTÍCIES ÀFRICA NOVEMBRE 2020

 

______________________________________________

 

PRIMER ARTICLE PER A RADIO DESVERN CURS 2020

 

______________________________________________

 

NOTÍCIES D’ÀFRICA

OCTUBRE 2020

 

El acuerdo de Juba marca una nueva era para el pueblo de Sudán, dice el Secretario General

3 Octubre 2020

ONU y Secretario General

El líder de la ONU acoge con beneplácito el acuerdo de paz firmado en Juba entre el gobierno de transición de Sudán y una coalición de grupos armados. “La ceremonia de hoy ofrece la esperanza de un futuro más pacífico y próspero”, apunta.

 

Expertos independientes en derechos humanos confirman el uso del hambre como arma de guerra en Sudán del Sur

6 Octubre 2020

Derechos humanos

Es evidente que tanto el Gobierno como las fuerzas de la oposición han utilizado deliberadamente la inanición de civiles como método de guerra, a veces para castigar a las comunidades que no eran afines, concluye un grupo que investigó la situación y encontró posibles crímenes de lesa humanidad.

 

ACNUR repudia el asesinato de veinticinco civiles en Burkina Faso

7 Octubre 2020

Migrantes y refugiados

El organismo para los refugiados condenó enérgicamente este miércoles un ataque a un convoy en Burkina Faso en el que murieron veinticinco desplazados internos la noche del 4 de octubre. Los asaltos a civiles en la nación africana se han convertido en una constante y ya se han cobrado cientos de víctimas durante este año.

 

______________________________________________

 

 

IV MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

 

Àfrica fa 250 milions d’anys, un grup de hominoides salten dels arbres i es posen en posició vertical per cercar els aliments des de terra, son coneguts con “homo erectus”.

 

Ens ocupa que els propers 20 anys aconseguir per als 1500 milions de persones que viuran al continent africà complir els objectius senyalats per Nacions Unides de desenvolupament de la Cimera del Mil·lenni per l’any 2000 i que essencialment son:

 • Una renda o poder adquisitiu (a través del treball productiu)
 • Una formació (a través de la educació)
 • Una salut (Centres sanitaris).

Recordar que actualment Àfrica esta sofrint el Covid 19, l’epidèmia de la llagosta en Àfrica oriental i la sequera (provocada pel canvi climàtic).

El II treball del nostre escrit planteja una solució per aconseguir el desenvolupament humà proposat. En aquest sentit tornem a remarcar els elements necessaris per la posta en marxa:

 • La terra.
 • El Capital
 • El treball.

Tots 3,  a més dels element naturals ja disponibles com son l’aigua, i l’aigua de mar, el sol i els vents.

 

Fa 30 anys no existien les energies alternatives als carburants fòssil com ara. Energia solar i energia del vent, necessàries per a obtenir aigua dolça per al reg agrícola i la boca a la vegada que quilovats per a la industria i els serveis. Ara sí.

Incluïm del Papa Francesc unes notes del LS13  “El desafiament urgent de protegir la nostra casa comuna i de tots, inclou la preocupació d’unir tota la FAMILIA HUMANA en la recerca d’un desenvolupament sostenible i integral, ja que sabem que les coses poden canviar. La humanitat encara posseeix la capacitat de  col·laborar per la construcció de la nostra casa comuna” .

El mon que coneixem no es tan estable com ens sembla, els canvis poden ser lents i no perceptibles per al gènere humà però hi son i formen part de  la vida del planeta i hem de ser conscients que no dominem.

I han dos aspectes a remarcar en la evolució del gènere humà que son els següents:

La “simbiosi” que es un important potenciador evolutiu que permet trobar maneres i formes de vida (des de les  mes minúscules a les mes grans) mes convenients per als éssers vius que a la llarga poden modificar la conducta.   Charles Darwin ja ens ho va dir en la seva obra “La evolució de les especies”

L’altra es la “competitivitat!” una constant conducta en els diversos camps d’actuació dels humans tals com ensenyament, treball, cultura, guerres, benestar material, esports, primeres riqueses del món, països, estats, multinacionals, banca, IBEX 35, grans empreses i un llarg etc. També alguns animals que competeixen entre sí  per assegurar-se la millor descendència. En tot lo explicat, ens adonem quer tenim una realitat que es els límits del planeta TERRA. Ens avisa: augment de la temperatura global, desgel dels pols, pluges i vens torrencials, sequeres generalitzades en diverses àrees del planeta, augment del nivell del aigua del mar, empobriment de la terra agrícola disponibles, aire contaminada en partícules i CO2, destrucció dels boscos tropicals i el pulmó verd de la terra i darrerament pandèmies com el COVID 19, i malalties tropicals, entre d’altres.

Es ja evident que la continuïtat de la vida a la terra depèn ara ja de nosaltres ja que coneixem els límits i els condicionants, i ens toca cercar entre tots les solucions sense perdre temps. No hi ha marxa enrere.

 

                       JUSTICIA I PAU SANT JUST JUNY 2020

 

_________________________________________

 

     III MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

 

La realitat d’Àfrica actual de 1200 milions d’habitants te punts molt crítics en la seva pobresa en els sectors subsaharians (per la manca de pluges,  canvi climàtic) i  per la resta del continent  per qüestions tan evidents com l’explotació de  minerals dalt valor estratègic, l’urani, petroli  gas i la pesca en les seves aigües territorials entre d’altres amb lo que la riquesa es queda majoritàriament fora dels seus països sense beneficiar a les seves poblacions en treball i en beneficis.

En el cas de Sudàfrica, la població accedeix com a màxim a un àpat diari en general. En un país que hi ha desigualtat de renda entre sectors.

 • El Senegal, la costa d’Ivori i Ghana estan introduint polítiques Industriales molt actives. Maurici i Namíbia estan fent coses be i n’hi ha de molts petits com Cap Verd o les Seychelles que també funcionen. I han països com Djibouti i el Togo, que han aconseguit esser els ports grans del África.

A l’ Àfrica els que emigren son 90 milions. D’ quest uns 70 milions van a altres països africans i ens queden 20 que van a Europa i d’ells un 94% emigren legalment, segon dades de (2) Frontex. Es una part MOLT PETITA ELS QUE VENEN EN PASTERES.

En el escrit nº II hem fet una proposta per posar en marxa un pla d’inversions a nivell del continent per aconseguir els nivells de desenvolupament humà senyalats en la Cimera del Mil·lenni de les Nacions  Unides de l’any 2000 i que son essencialment factors principals de desenvolupament:

 • 1) Una renda o poder adquisitiu (a través de treball productiu)
 • 2) Una formació (a través de l’educació).
 • 3) una salut (centres sanitaris)

Remarca Nacions Unides,  en el seu informe que POC S’HA ESCRIT EN COM AFAVORIR PER AUGMENTAR-LO.

En conseqüència les directius marcats pel PNUD en els objectius de desenvolupament del mil·lenni no s’han del tot complert, encara que continua centrant els seus esforços en aconseguir uns mínims en garantir democràcies, reduir la pobresa, preveure crisis, facilitar recursos energètics i d’altres.

Es per això que Justícia i Pau ha donat forma a una idea basada en un pla d’inversions al Àfrica consistent en crear riquesa productiva i aconseguir els objectius de Nacions Unides tant per a la població africana com per als inversors. Bàsicament, dotant al Continent d’energies alternatives potents (alguns països ho estant fent) i aigua potable per a reg i consum local.

 

 

 • Article del diari ARA del 6/10/2020 de Antoni Bassas, per  a Carlos Lopes  Alt representant de  la Unió Africana per a la negociació amb Europa.

 

 • Frontex es l’Agencia Europea de la Guardia de Fronteras i Costas amb seu a Varsòvia, el seu objectiu es millorar la gestió de les fronteres exteriors dels estats membres de l’Unió.

 

 

JUSTICIA I PAU SANT JUST GENER 2020

 

_________________________

 

   II MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

 

Àfrica, fa 250 milions d’anys. Un grup de humanoides salten dels arbres i es posen en posició vertical per poder cercar els aliments des de terra.

 

Durant anys dalt dels arbres havien evolucionat motivats per la necessitat de la recerca d’aliments i arribat el  moment favorable fan el salt a terra en una posició vertical que físicament els permet adequar una nova estratègia de futur.

Àfrica tant a prop i tant lluny d’Europa te una població de uns 1200 milions de persones, més gran que tota la resta del món si li restem la Xina i India. Els que emigren son 80 o 90 milions. D’aquests, uns 70 milions migren a un altre país africà. Ens queden 20. D’aquest 20, els que van cap a Europa, el 94% migren legalment, segons dades de  Frontex. O sia que els que veiem a les pasteres, al Mediterrani son una part molt petita.

No hi ha una invasió i es terrible que la idea de solució sigui impedir l’entrada dels africans a Europa, quan el que tindria sentit seria que Europa ajudés a l’Africa a integrar-se regionalment.

Per tot l’exposat,  quines  alternatives tenen, per tenir un futur i un projecte de vida  al que tenen en l’actualitat?  Probablement ni ha mes d’un, ara us volem presentar esquemàticament una idea (no es una utopia, sinó possible realitat si es fes). Requereix un temps de 10 anys per a la realització i el concurs de territori, capital i treball.

Des de fa quelcom mes d’una dècada les energies dites alternatives (vent i solar) son una realitat possible, fins al punt que en el temps actual son ja alternativa de canvi de l’energia fòssil (petroli).

Lo primer per capgirar la situació de la pobresa dels 1200 milions de persones africanes es subministrar fonts d’energia a lo llarg de tot el territori. La costa africana de la riba mediterrània, la atlàntica i la del Indic es de milers i milers de Km. Al llarg d’ella es poden instal·lar i posar en funcionament centrals eòliques i de vent que poden engegar plantes desalinitzadores d’aigua per l’us agricola i de boca i disposar de KW per desenvolupar industries al servei de l’agricultura i d’altres .

 

El desenvolupament de l’agricultura sostenible es el primer pas per alimentar a la població i crear ocupació i treball. Paralel-lament una industria per les eines agrícoles i  fer escoles de formació en agricultura i alimentació, per la formació de tènics i responsables.

Si es disposa de natura i de treball sols manca el capital en forma d’inversions. Però als inversionistes els atrau una compensació en interessos i una plus vàlua de la seva inversió com es lògic.

Aquest projecte no es basa en la especulació a curt termini sinó en la economia de producció i a 10  anys. La compensació seria molt superior  a l’inversió especulativa i la renta obtinguda sostinguda en els anys per lo qual crearia bens i riquesa distributiva en la seva total població i els inversionistes.

El capital necessari està en els bancs privats del primer món, el banc central europeu, Banc Mundial, Fons Monetari,  les  persones mes riques del planeta, Estats, Administracions, Institucions privades o públiques, Inversionistes en general, etc.

Aquest projecte es pot posar en marxa a partit de col·laboracions en cada país, amb el suport dels tècnics  de Nacions Unides i el control de auditoria  dels inversors. Hauria de comptar en formació de tècnics en el camp i de control que la OIT podria subministrar,  en quan a la política de salaris i preus dels productes serien adequats a una economia moderna

Els acords signats entre responsables de projectes, inversionistes amb els governs i administracions, a mes de les auditories de cada país han de controlar els moviments del capital i els diners a fi de que la corrupció sigui controlada i eliminada quan aparegui i si cal mitjan la creació de un Tribunal de Comptes creat expressament a nivell mundial en poders legislatius-executius.

Del LS 8 del papa Francesc destaquem les declaracions del Patriarca de Constantinopla Bartomeu (representant de 300 milions de cristians ortodoxos de l’Iglesia oriental ) ens crida l’atenció sobre les arrels ètiques i espirituals dels problemes ambientals (la fam, guerres, manca de treball, canvi climàtic) que ens inviten a trobar solucions no sols en la tècnica sinó en un canvi de l’esser humà, perquè altrament afrontaríem només els símptomes. Ens proposà de passar del consum al sacrifici, de l’avidesa a la generositat, del malbaratament a la capacitat de compartir, en un ascesi que significa “aprendre a donar, sinó simplement  renunciar

Els cristians, a més som cridats a “acceptar el món, com a manera de compartir amb Deu i amb el proïsme en una escala global i i mes petit detall de gra de pols del nostre planeta”

JUSTICIA I PAU SANT JUST

 

____________________

 

MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

 

Àfrica, fa 250 milions d’anys, un grup de humanoides salten dels arbres i es posen en posició vertical per cercar els aliments des de terra.

Son coneguts com “homo erectus”.

 

EL Homo erectus es movia en el territori cercant els aliments i aquesta activitat el va portar a expandir-se per tota l’Africa, Europa, Àsia, América i Oceania. Mentre continuava la   evolució com a espècie, fins arribar al homo sapients sapients (que som els actuals). Des de el mes antic humanoides (cervell de 750 cm3, asta el actual de 1250  del sapients sapients han passat milions d’anys.

 

En la nostra terra existeix un ordre natural que segueixen els pobles, els animals i també les plantes. La cerca constant d’aliments i millores de vida ha donat lloc a les migracions i malgrat que la humanitat a millorat molt en les condicions de vida de cada poble debut als avanços tecnològics i els transports, l’instint del canvi de territori forma part del ADN dels pobles.

L’home i la dona han viscut en  el 99% de la seva vida  en l’edat de pedra.

 

La migració es manifesta actualment en els pobles,  per manca de no poder cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, sanitàries, ensenyament, treball, guerres i actualment el canvi climàtic sense perspectives per a llurs fills.

África (tant a prop d’EUROPA) te aprox. 1305 milions de persones, en 10 anys mes, arribarà als 1500 milions i en 25 anys mes als 2000. Algú pot pensar que la seva població es quedarà en el seu continent en aquestes mancances.

 

Es pot pensar que el homo sapient sapient europeu no te mes solució que blindar les seves fronteres i aïllar-se de la realitat, com està fent actualment l’UNIÓ EUROPEA, o be cercar una solució que a llarg termini pugui solucionar definitivament el problema?.

 

Àfrica es un continent banyat per el Mediterrani, el Atlàntic i el Índic en milers de Km. de costa i mes de 50 Estats. En diversos climes: mediterrani, tropical, equatorial, desèrtic i subsaharià. Hi ha abundants minerals com el coltan (de gran valor per la industria electrònica) així com abundant petroli.

La Unió Europea, pròxima al Àfrica ( al cantó sud de la Mediterrània), ha tancat el accessos de les persones migrades i refugiades del Àfrica i del Orient Proper (motiu de guerres), fins i tot tancant els ports al desembarcament d’embarcacions,  pateres i vaixells de ONG per a recollir refugiats marítims. Em de dir que Alemanya ha estat un gran receptor com  excepció en un primer moment (va acollir          1 milió de refugiats i també el Canadà en 50 mil)

 

Ens preguntem ¿quines alternatives te la Unió Europea que no siguin el refús i tancament de fronteres?

 

Les societats avançades i riques del primer món funcionen entre d’altres els rendiments alts i ràpids com per exemple la banca que inverteix en empreses que fabriquen i comercialitzen armament i que donen interessos alts als inversors. Es un negoci segur i bon rendiment. Però quin es el resultat final d’aquesta activitat? Probablement les guerres es a dir despertar als 4 Genets del Apocalipsi (guerra, pesta, fam, destrucció i ara hi ha un cinquè, el canvi climàtic.

 

En aquest punt convé recorre a la cita del Papa Francesc en el LS13 que diu:

“El desafiament urgent de protegir la casa de tots inclou la preocupació d’unir tota la família humana en la recerca d’un desenvolupament integral i sostenible. Com es possible que es pretengui construir un futur millor sense pensar en la crisi de l’ambient, i en els sofriments dels exclosos”

 

Per tant quedi clar que tota activitat humana sia financera o econòmica ens afecta,   per que per a tots te conseqüències.

Continuarà…

JUSTICIA I PAU SANT JUST

 

_______________________________________________

NOTICIES D’ÀFRICA  ABRIL 2020

La batalla contra las langostas del desierto está a medio ganar

11 Mayo 2020

Ayuda humanitaria

Gracias a las tareas para impedir la propagación de la plaga, en diez países se pudieron salvar 720.000 toneladas de cereales, suficientes para alimentar a cinco millones de personas durante un año. Sin embargo, los logros alcanzados podrían revertirse durante una segunda oleada de langostas que coincidiría con la recolección de las cosechas de muchos agricultores en África Oriental.

 

La ONU aplaude el arresto del principal sospechoso en el genocidio de Ruanda

16 Mayo 2020

Derecho y prevención del delito

La aprensión de Felicien Kabuga, una de las figuras más destacadas en el genocidio de Ruanda, “envía un poderoso mensaje de que aquellos que supuestamente cometieron tales crímenes no pueden evadir la justicia”, asegura el titular de la ONU.

 

OMA/Glory Ndaka

La ONU pide solidaridad con África para que el coronavirus no revierta los grandes avances del continente

20 Mayo 2020

Salud

El titular de la ONU prosigue con su serie de recomendaciones sobre cómo el mundo entero puede afrontar mejor el coronavirus, que van desde el cuidado de la salud mental hasta cómo preservar los derechos y la salud de las personas con discapacidad. En esta ocasión, sus sugerencias se encaminan hacia el continente africano, que se encuentra en los primeros días de la transmisión del virus.

 

© UNICEF

África necesita de la paz para vencer al coronavirus

24 Mayo 2020

Paz y seguridad

Grupos armados en Camerún, Sudán y Sudán del Sur han respondido al llamado de la ONU y han declarado un alto el fuego unilateral. En el Día de África, Guterres pide a otros movimientos armados y gobiernos en el continente que hagan lo mismo para derrotar al COVID-19.

______________________________________________

 

NOTICIES D’ÀFRICA  MARÇ I ABRIL 2020

 

Banco Mundial/Rob Beechey

África podría perder la mitad de su Producto Interno Bruto por la crisis del coronavirus COVID-19

17 Marzo 2020

Asuntos económicos

La comisión económica para esa región advierte que la pandemia podría afectar gravemente el de por sí estancado crecimiento económico de África, que podría perder la mitad de su Producto Interno Bruto. Para los países exportadores de petróleo podría implicar una pérdida de 65.000 millones de dólares.

U:\es\news\topic\economic-development

La plaga de langostas es la epidemia migratoria más peligrosa del mundo

17 Marzo 2020

Ayuda humanitaria

Nuevas oleadas de enjambre vuelven a recorrer Kenya, Etiopía y Somalia poniendo en peligro la alimentación en todo el este de África.4

 

ONU/Loey Felipe

El llamado al alto el fuego mundial para ayudar a contener el coronavirus empieza a tener repercusión

3 Abril 2020

Paz y seguridad

“Pero hay una enorme distancia entre las palabras y los hechos, entre trasladar las declaraciones de paz al terreno y hacerlo en la vida de las personas. Hay enormes dificultades para su aplicación, ya que los conflictos se han enconado durante años, la desconfianza es profunda, con muchos saboteadores y desconfianzas”, advirtió el Secretario General.

 

ONU/Abel Kavanagh

La ONU pide el cese inmediato de las hostilidades en Libia para combatir la pandemia de coronavirus

4 Abril 2020

Paz y seguridad

Con motivo del primer aniversario de la ofensiva lanzada por el “Ejército Nacional Libio” del general Khalifa Haftar para conquistar Tripoli, la capital de Libia, la Misión de Apoyo de las Naciones Unidas en ese país pidió este sábado que se inicie de inmediato una tregua humanitaria y cesen todas las operaciones militares para permitir que las autoridades libias respondan a la amenaza del COVID-19.

 

_______________________

NOTICIES D’ÀFRICA –  FEBRER 2020

 

OCHA/Giles Clarke

Los combates en Trípoli desmienten la tregua pactada hace dos semanas

30 Enero 2020

Paz y seguridad

Sólo en los dos últimos días, cuatro niños, todos menores de 12 años, han muerto como resultado de los bombardeos en Trípoli. Los combates se extienden a otras partes del país, como Misrata. Todo ello pone en entredicho la seriedad con la que la comunidad internacional considera este proceso.

 

ONU/Daniel Getachew

Silenciar las armas también implica desarrollo sostenible y derechos humanos

9 Febrero 2020

ONU y Secretario General

El Secretario General participa en la Cumbre de la Unión Africana, donde aseveró que la iniciativa “Silenciar las armas”, no sólo quiere decir paz y seguridad sino que contempla erradicar la pobreza, combatir el cambio climático y lograr un bienestar que incluya a todos los habitantes del continente

 

FAO/Yasuyoshi Chiba

La plaga de langostas del desierto pone en riesgo la alimentación de millones de personas

10 Febrero 2020

Ayuda humanitaria

El Cuerno de África está experimentando actualmente el peor brote de langosta del desierto en décadas. La plaga migratoria más antigua y destructiva del mundo, cuyos enjambres pueden devastar los cultivos y los pastos de forma rápida y completa, afecta a Etiopía, Kenya y Somalia donde dañó decenas de miles de hectáreas de tierras. Djibouiti y Eritrea también sufren el impacto de la plaga, que se desplazó a Uganda en las últimas 24 horas.

 

OIM

La ruta migratoria más concurrida del mundo no conduce a Europa: va de África a Yemen

14 Febrero 2020

Migrantes y refugiados

Pese a la creencia popular de que las diferentes rutas migratorias marítimas del Mediterráneo son las más pobladas del mundo, la Organización Internacional para las Migraciones desmontó este viernes ese mito y confirmó que, un año más, el trayecto más poblado es el de los migrantes africanos hacia Yemen.

Misión de las Naciones Unidas en Sudán del Sur (UNMISS)

 

Sudán del Sur: el Gobierno y los grupos armados matan de hambre a la población

20 Febrero 2020

Derechos humanos

El hecho de destruir las cosechas o de impedir el acceso al agua puede constituir un crimen de guerra, señala una investigación del Consejo de Derechos Humanos. Tales prácticas han exacerbado considerablemente la hambruna en diferentes partes del país, que además se enfrenta a una precaria situación alimentaria.NOTÍCIES D’ÀFRICA GENER 2020

 

UNAMID/Hamid Abdulsalam

Los enfrentamientos comunitarios provocan el desplazamiento de 30.000 personas en Darfur

3 Enero 2020

Derechos humanos

Según las informaciones proporcionadas por el Gobierno de Sudán, unas 30.000 personas fueron desplazadas en el estado de Darfur Occidental, tras los enfrentamientos entre comunidades que tuvieron lugar a principios de esta semana en varias aldeas.

 

ACNUR/Mohamed Alalem

ACNUR urge a proteger a los civiles en Libia

3 Enero 2020

Migrantes y refugiados

El jefe de la misión de ACNUR en Libia expresó preocupación debido a los bombardeos cercanos a las instalaciones de reunión y salida de refugiados y solicitantes de asilo. Tres morteros cayeron muy cerca de ese centro el 2 de enero.

 

ONU Libia

La voluntad de la ONU es encontrar una salida a la desoladora situación en Libia

6 Enero 2020

Paz y seguridad

El representante especial del Secretario General de la ONU para Libia, Ghassan Salameh, manifestó este lunes que “en este momento la situación es sombría – soy el primero en confesarlo – pero permítanme también hacer hincapié en nuestra determinación como la Organización de las Naciones Unidas de buscar una salida”

 

 

África Occidental y el Sahel sufrieron “una violencia terrorista sin precedentes” en los últimos meses

8 Enero 2020

Paz y seguridad

Desde el pasado mes de julio, la región de África occidental y el Sahel ha experimentado un aumento devastador de ataques terroristas contra objetivos civiles y militares que han provocado una serie de consecuencias humanitarias alarmantes

 

Miles de mujeres embarazadas, en peligro por falta de servicios sanitarios en Sudán

15 Enero 2020

Mujer

Desde el 28 de diciembre de 2019, las disputas entre comunidades en los campamentos para desplazados internos han obligado a huir a más de 40.000 personas, de las cuales aproximadamente 10.800 son mujeres, alrededor de 3500 están embarazadas y 7000 a punto de dar a luz.

 

PMA/Matteo Cosorich

La crisis de alimentos en el sur de África es de proporciones “no vistas hasta el momento”

16 Enero 2020

Ayuda humanitaria

La región afronta un aumento de temperaturas que es el doble de la media mundial debido al cambio climático, lo que impacta en el habitual régimen de lluvias que rige su agricultura, provocando sequías e inundaciones.

 

Decenas de miles de niños en Libia viven una violencia inaceptable

17 Enero 2020

Paz y seguridad

UNICEF alerta del sufrimiento de los menores en el entorno de violencia y caos del país norafricano. “Los niños en Libia viven hoy en una situación extrema e insostenible que el mundo debería considerar inaceptable. Urgimos a todas las partes del conflicto a proteger a la infancia”, pide la directora ejecutiva del organismo.

OIM/Moad Laswed

 

Los responsables del bombardeo a un centro de detención de migrantes en Libia deben ser juzgados

27 Enero 2020

Derechos humanos

Medio centenar de personas murieron en el ataque de Tajoura. Todas las partes en el conflicto conocían la ubicación y las coordenadas exactas del centro de detención, que había sufrido previamente un ataque aéreo en mayo de 2019, asegura un informe de la ONU.

OCHA/Giles Clarke

 

La violencia en el Sahel provocará que cinco millones de niños necesiten ayuda

27 Enero 2020

Ayuda humanitaria

Desde el pasado mes de julio tanto la región de África occidental como el Sahel experimentaron un aumento devastador de ataques terroristas contra objetivos civiles y militares que provocaron una serie de consecuencias humanitarias alarmantes. UNICEF asegura que los niños precisan apoyo y protección urgente y llama a las partes en conflicto a detener los ataques contra ellos.

ACNUR/Modesta Ndubi

 

Los enfrentamientos en Darfur Occidental provocan la huida de miles de sudaneses a Chad

28 Enero 2020

Migrantes y refugiados

Se teme que un desplazamiento masivo de refugiados de Sudán, que podría llegar a ser de 30.000 personas durante las próximas semanas. La agencia para los refugiados advierte que el alto ritmo de llegadas puede llegar a sobrepasar la capacidad de recepción y que se necesitan más recursos para afrontar esta crisis.

         

 II MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

 

Àfrica, fa 250 milions d’anys. Un grup d’humanoides salten dels arbres i es posen en posició vertical per poder cercar els aliments des de terra.

Durant anys dalt dels arbres havien evolucionat motivats per la necessitat de la recerca d’aliments i arribat el  moment favorable fan el salt a terra en una posició vertical que físicament els permet adequar una nova estratègia de futur.

Àfrica tant a prop i tant lluny d’Europa te una població de uns 1200 milions de persones, més gran que tota la resta del món si li restem la Xina i Índia. Els que emigren son 80 o 90 milions. D’aquests, uns 70 milions migren a un altre país africà. Ens queden 20. D’aquest 20, els que van cap a Europa, el 94% migren legalment, segons dades de  Frontex. O sia que els que veiem a les pasteres, al Mediterrani son una part molt petita.

No hi ha una invasió i es terrible que la idea de solució sigui impedir l’entrada dels africans a Europa, quan el que tindria sentit seria que Europa ajudés a l’Africa a integrar-se regionalment.

Per tot l’exposat,  quines  alternatives tenen, per tenir un futur i un projecte de vida  al que tenen en l’actualitat?  Probablement ni ha mes d’un, ara us volem presentar esquemàticament una idea (no es una utopia, sinó possible realitat si es fes). Requereix un temps de 10 anys per a la realització i el concurs de territori, capital i treball.

Des de fa quelcom mes d’una dècada les energies dites alternatives (vent i solar) son una realitat possible, fins al punt que en el temps actual son ja alternativa de canvi de l’energia fòssil (petroli).

Lo primer per capgirar la situació de la pobresa dels 1200 milions de persones africanes es subministrar fonts d’energia a lo llarg de tot el territori. La costa africana de la riba mediterrània, la atlàntica i la del Índic es de milers i milers de Km. Al llarg d’ella es poden instal·lar i posar en funcionament centrals eòliques i de vent que poden engegar plantes desalinitzadores d’aigua per l’ús agrícola i de boca i disposar de KW per desenvolupar industries al servei de l’agricultura i d’altres.

El desenvolupament de l’agricultura sostenible es el primer pas per alimentar a la població i crear ocupació i treball. Paral·lelament una industria per les eines agrícoles i  fer escoles de formació en agricultura i alimentació, per la formació de tècnics i responsables.

Si es disposa de natura i de treball sols manca el capital en forma d’inversions. Però als inversionistes els atrau una compensació en interessos i una plus vàlua de la seva inversió com es lògic.

Aquest projecte no es basa en la especulació a curt termini sinó en la economia de producció i a 10  anys. La compensació seria molt superior  a la inversió especulativa i la renta obtinguda sostinguda en els anys per lo qual crearia bens i riquesa distributiva en la seva total població i els inversionistes.

El capital necessari està en els bancs privats del primer món, el banc central europeu, Banc Mundial, Fons Monetari,  les  persones mes riques del planeta, Estats, Administracions, Institucions privades o públiques, Inversionistes en general, etc.

Aquest projecte es pot posar en marxa a partit de col·laboracions en cada país, amb el suport dels tècnics  de Nacions Unides i el control de auditoria  dels inversors. Hauria de comptar en formació de tècnics en el camp i de control que la OIT podria subministrar,  en quan a la política de salaris i preus dels productes serien adequats a una economia moderna

Els acords signats entre responsables de projectes, inversionistes amb els governs i administracions, a mes de les auditories de cada país han de controlar els moviments del capital i els diners a fi de que la corrupció sigui controlada i eliminada quan aparegui i si cal mitjan la creació de un Tribunal de Comptes creat expressament a nivell mundial en poders legislatius-executius.

Del LS 8 del papa Francesc destaquem les declaracions del Patriarca de Constantinopla Bartomeu (representant de 300 milions de cristians ortodoxos de l’església oriental ) ens crida l’atenció sobre les arrels ètiques i espirituals dels problemes ambientals (la fam, guerres, manca de treball, canvi climàtic) que ens inviten a trobar solucions no sols en la tècnica sinó en un canvi de l’esser humà, perquè altrament afrontaríem només els símptomes. Ens proposà de passar del consum al sacrifici, de l’avidesa a la generositat, del malbaratament a la capacitat de compartir, en un ascesi que significa “aprendre a donar, sinó simplement  renunciar

Els cristians, a més som cridats a “acceptar el món, com a manera de compartir amb Deu i amb el proïsme en una escala global i i mes petit detall de gra de pols del nostre planeta”

 

Justícia i Pau Sant Just

 

 


21NOTÍCIES D’ÀFRICA   SETEMBRE-OCTUBRE 2019

El asalto a una petrolera saudita puede arrastrar una confrontación regional

16 Septiembre 2019

Paz y seguridad

La perspectiva de una conflagración regional es “aterradora”, según responsables políticos de la ONU que han pedido “medidas audaces” al Consejo de Seguridad para reconducir la situación y poder entregar ayuda humanitaria

PNUD República Democrática del Congo

Se necesita reforzar el desarrollo y la integración regional en los Grandes Lagos

3 Octubre 2019

Paz y seguridad

La región africana de los Grandes Lagos está firmemente comprometida con avanzar hacia la estabilidad, afirmó este jueves ante el Consejo de Seguridad el enviado especial del Secretario General para esa zona.

OMS

La autorización de la primera vacuna contra el ébola es un triunfo de la salud pública

18 Octubre 2019

Salud

La Organización Mundial de la Salud celebró la decisión tomada por la Agencia Europea de Medicamentos mientras desarrolla un plan mundial en previsión de una mayor demanda de vacunas contra el virus. Durante el actual brote de la enfermedad en la República Democrática del Congo, se ha inmunizado a más de 236.000 personas con la vacuna rVSV ZEBOV GP.

© UNICEF/Ashley Gilbertson

La gran mayoría de los migrantes de África en Europa volvería a intentar el viaje pese a los riesgos

21 Octubre 2019

Migrantes y refugiados

Unos 1800 migrantes de 39 países africanos asentados en Europa afirmaron que volverían a arriesgar sus vidas para llegar a ese continente pese a saber que hacerlo conlleva poner en peligro sus vidas.

UNSOM/John Arigi

Las mujeres tienen un papel muy importante en la marcha de Somalia hacia la paz

23 Octubre 2019

Mujer

La vicesecretaria general de la ONU encabezó una delegación de alto nivel que viajó a Mogadishu para destacar la participación de las mujeres en los esfuerzos de paz, seguridad y desarrollo de Somalia.

 


 

NOTÍCIES D’ÀFRICA  –  AGOST 2019

 

Con plástico reciclado se construyen miles de aulas de clase en África

29 Julio 2019

Cultura y educación

Una tecnología diseñada en Colombia, que funde residuos plásticos y los convierte en ladrillos fáciles de ensamblar, llegó hasta Côte d’Ivoire, donde miles de niños no van a la escuela por falta de salones de clase.

PMA/Jacques David

La ONU aumenta la vigilancia para frenar el ébola tras el segundo caso en Goma

31 Julio 2019

Salud

Los controles en todos los puntos de entrada y salida del área han aumentado, pero se necesita hacer más para poder acabar con la expansión de la enfermedad, según han afirmado los expertos en la víspera del primer aniversario de la aparición del primer caso de ébola en la República Democrática del Congo.

 

ONU Sudán//Ayman Suliman

La ONU apoya la creación de la nueva autoridad civil de transición en Sudán

17 Agosto 2019

Paz y seguridad

El Secretario General de la ONU aplaudió el acuerdo firmado este sábado entre los líderes militares y los civiles en la capital del país, Jartum. António Guterres ofreció su apoyo al gobierno de transición y resaltó la mediación de la Unión Africana y de Etiopía para lograrlo.

ONU/Eskinder Debebe

La experiencia de tres sobrevivientes del terrorismo

21 Agosto 2019

Derechos humanos

Un equipo de Noticias ONU que viajó a Chad y el norte de Camerún este año para hablar con sobrevivientes de ese flagelo sobre el efecto devastador de estas experiencias en sus vidas.

©UNICEF

La violencia y amenazas han dejado a casi 2 millones de niños sin escuela en África Central y Occidental

23 Agosto 2019

Cultura y educación

Hasta el mes de junio, más de 9.000 escuelas habían cerrado en Burkina Faso, Camerún, Chad, República Centroafricana, República Democrática del Congo, Mali, Níger and Nigeria como resultado de la inseguridad. UNICEF trabaja con las autoridades educativas y con las comunidades para implementar alternativas de aprendizaje como centros comunitarios, programas escolares radiales, tecnología aplicada a la  enseñanza y  el aprendizaje, y otras iniciativas.

ONU Japón/Ichiro Mae

La tecnología y la innovación son fundamentales para el desarrollo de África

28 Agosto 2019

Asuntos económicos

“Es imperativo que trabajemos juntos para cerrar la brecha digital y aprovechar los avances tecnológicos para permitir que las naciones y economías africanas prosperen”, dijo el Secretario General en una conferencia sobre el desarrollo de África celebrada en Japón, donde también destacó la urgencia de la paz y la mitigación del cambio climático en ese continente.

 


NOTÍCIES D’ÀFRICA JULIOL 2019

El PMA triplica la asistencia alimentaria en la provincia congoleña de Ituri

2 Julio 2019

Ayuda humanitaria

La República Democrática del Congo sufre niveles de hambre sólo superados por Yemen. Según los datos del Programa Mundial de Alimentos 13 millones de personas no tienen víveres suficientes y cinco millones de niños padecen desnutrición aguda. La convulsionada provincia de Ituri es la más afectada.

Guterres visita Mozambique cuando empieza a reconstruirse tras la catástrofe de los ciclones

10 Julio 2019

Ayuda humanitaria

Los esfuerzos para comenzar a reconstruir el país se estiman en 3200 millones de dólares. El titular de la ONU visitará algunas de las zonas más afectadas por los devastadores huracanes, que marcaron un nuevo registro en los anales del cambio climático, ya que nunca dos ciclones habían azotado el país en una diferencia de unas semanas

 

Sarampión y ébola, una combinación mortal en la República Democrática del Congo

11 Julio 2019

Salud

UNICEF respalda una campaña de inmunización liderada por las autoridades de salud de la República Democrática del Congo para detener el brote de sarampión que sacude a la región del noreste del país también afectada por el Ébola y azotada por una violencia que genera desplazamientos de población masivos y constante.

La resiliencia de los mozambiqueños es admirable, dice Guterres en la zona devastada por los ciclones

12 Julio 2019

Cambio climático y medioambiente

En una visita a las comunidades siniestradas por el paso del ciclón Idai en Mozambique, el titular de la ONU destacó la determinación de los niños de seguir en las escuelas sin techo, de las mujeres que continúan trabajando en el campo sin herramientas ni tierra y de la población en general, que sigue adelante pese a la gran destrucción de sus medios de vida por los meteoros de marzo y abril pasados

Ébola en la República Democrática del Congo, una emergencia de salud pública internacional

17 Julio 2019

Salud

Expertos del Comité Internacional de Emergencias advierten que aunque se declare la emergencia los países no deben imponer restricciones comerciales o de viaje, sino movilizar recursos para ayudar a quienes más lo necesitan.

 

Audio – 1’41” Lista de reproducción

 

El Consejo de Seguridad tiene la responsabilidad de detener la guerra en Libia

29 Julio 2019

Paz y seguridad

El representante especial de la ONU para Libia afirmó que el Consejo de Seguridad es responsable de garantizar que ese país mantenga su integridad y recupere la estabilidad. Ghassan Salamé informó del deterioro de la situación humanitaria y el avance de los grupos terroristas y presentó una estrategia para detener inmediatamente los enfrentamientos.

Con plástico reciclado se construyen miles de aulas de clase en África

29 Julio 2019

Cultura y educación

Una tecnología diseñada en Colombia, que funde residuos plásticos y los convierte en ladrillos fáciles de ensamblar, llegó hasta Côte d’Ivoire, donde miles de niños no van a la escuela por falta de salones de clase.

 

 

Audio – 2’9″ Lista de reproducción

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *