DIUMENGE 22 DE NOVEMBRE – XXXIV DURANT L’ANY / Cicle A

Diumenge XXXIV de durant l’any

SOLEMNITAT DE NOSTRE SENYOR JESUCRIST,

REI DE TOT EL MÓN

Cicle A

 

Lectura primera Ez 34,11-12.15-17

A vosaltres, el ramat, jo us judicaré entre l’un i l’altre

Lectura de la profecia d’Ezequiel

Això diu el Senyor Déu: «Jo mateix buscaré les meves ovelles i en faré el recompte. Les comptaré com el pastor recompta el seu ramat el dia que es troba amb les ovelles dispersades, i les recolliré de tots els llocs on s’havien dispersat el dia de núvols i boira. Jo mateix faré pasturar les meves ovelles, i jo mateix les duré a reposar, diu l’oracle del Senyor Déu. Buscaré l’ovella perduda, faré tornar la que s’havia allunyat, embenaré la que s’havia fet mal, faré posar bona la malalta, mantindré les grasses i robustes, les pasturaré totes amb justícia». I a vosaltres, el ramat, el Senyor Déu us diu això: «Judicaré entre l’un i l’altre, moltons i cabrits».

 

Salm responsorial 22,1-2a.2b-3.5.6 (R.: 1)

 

Lectura segona 1C 15,20-26.28

Posarà el Regne en mans de Déu, el Pare.

Així Déu ho serà tot en tots

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, Crist ha ressuscitat d’entre els morts, el primer d’entre tots els qui han mort. Ja que la mort vingué per un home, també per un home vindrà la resurrecció dels morts: tots són d’Adam, i per això tots moren, però tots viuran gràcies al Crist, cadascun al moment que li correspon: Crist el primer; després, a l’hora que ell vindrà, els qui són de Crist; a la fi, quan ell destituirà tota mena de sobirania, d’autoritat o de poder, com a coronament de tot, posarà el Regne en mans de Déu, el Pare. Perquè ell ha de regnar fins que Déu haurà sotmès tots els enemics sota els seus peus. El darrer enemic destituït serà la Mort. I quan tot li haurà estat sotmès, el Fill mateix se sotmetrà a Déu, que li ho haurà sotmès tot. Així Déu serà tot en tots.

 

Al·leluia Mc 11,10

 

Evangeli Mt 25,31-46

S’asseurà al seu tron gloriós i els separarà entre ells

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

 

En aquell temps Jesús digué als seus deixebles: «Quan el Fill de l’home vindrà amb el seu poder, acompanyat de tots els àngels, s’asseurà al seu tron gloriós i es reuniran davant d’ell tots els pobles. Llavors els separarà entre ells com un pastor separa les ovelles i les cabres, i posarà les ovelles a la dreta, i les cabres a l’esquerra.

Després el Rei dirà als de la seva dreta: Veniu, beneïts del meu Pare: preneu possessió del Regne que ell us tenia preparat des de la creació del món. Vosaltres, quan jo tenia fam, em donàreu menjar; quan tenia set, em donàreu beure; quan era foraster, em vau acollir; quan em veiéreu despullat, em vau vestir; quan estava malalt, em vau visitar; quan era a la presó, vinguéreu a veure’m.

Els justos li respondran: Senyor, quan us vam veure afamat i us vam donar menjar, o que passàveu set, i us vam donar beure? Quan us vam veure foraster i us vam acollir, o despullat, i us vam vestir? Quan us vam veure malalt o a la presó, i vinguérem a veure-us?

El Rei els respondrà: Us ho dic amb tota veritat: Tot allò que fèieu a cadascun d’aquests germans meus, per petit que fos, m’ho fèieu a mi.

Després dirà als de la seva esquerra: Lluny de mi, maleïts: aneu-vos-en al foc etern preparat per al diable i els seus àngels. Vosaltres, quan jo tenia fam, no em donàreu menjar; quan tenia set, no em donàreu beure; quan era foraster, no em vau acollir; quan em veiéreu despullat, no em vau vestir; quan estava malalt o a la presó, no em vau visitar.

Ells li respondran: Senyor, quan us vam veure afamat o que passàveu set, foraster, despullat, malalt o a la presó, i no vam fer res per vós?

Ell els contestarà: Us ho dic amb tota veritat: Tot allò que deixàveu de fer a cadascun d’aquests, per petit que fos, m’ho negàveu a mi.

I aniran als suplicis eterns, mentre que els justos entraran a la vida eterna».

_______________________________________

 

COMENTARI

 

En aquest passatge de l’Evangeli Jesús ens parla del judici final.

On el Senyor valorarà la nostra aptitud i els nostres actes durant la vida.

Si la nostra ànima s’ha procurat omplir de Fe i el nostre cor d’amor, generositat i entrega, com Ell ens ha ensenyat. Si hem procurat viure amb l’alegria de l’amor a Déu i als nostres semblants.

Si hem fet el bé per convicció, afavorint sobretot a les persones més necessitades.

Convençuts que tot l’amor que donem el rebem ja en aquesta vida, el “cent per un”, encara que augmentat amb escreix en la vida eterna.

I quan arribi el moment de marxar als braços del Pare, anar-nos amb la serenitat i l’alegria d’haver procurat fer sincerament tot el que hem pogut per deixar un món millor i que hem intentat estimar les nostres germanes i germans com Jesús ens va mostrar i donar exemple.

Fem-nos la pregunta, què estic fent ja pels meus semblants, per “els més petits”?

 

 

Salesians Cooperadors

 

 

 

_______________________________________________

 

 

 

Evangeli Mt 22,34-40

Estima el teu Déu, i estima els altres com a tu mateix

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

 

En aquell temps, quan els fariseus s’assabentaren que Jesús havia fet callar els saduceus, es tornaren a reunir, i un d’ells, mestre de la Llei, per provar-lo, li va fer aquesta pregunta: «Mestre, quin és el manament més gran de la Llei?». Jesús li contestà: «Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima, amb tot el pensament. Aquest és el manament més gran i el primer de tots. El segon és molt semblant: Estima els altres com a tu mateix. Tots els manaments escrits en els llibres de la Llei i dels Profetes venen d’aquests dos».

 

_________________________

 

COMENTARI

 

Jesús, en la seva resposta, parla d’un primer manament i d’un segon, semblant al primer.

Tots dos són la mateixa cosa: estimar Déu és estimar el proïsme. Estimar Déu és procurar que es compleixi el que vol per als seus fills i filles, en el seu amor infinit, que ens estimem com Ell ens estima.

L’amor, el lliurament i el servei que donem als nostres semblants, és la mesura de l’amor que li tenim a Déu.

Aquesta dimensió generosa de la nostra existència ha de ser incondicional, trobant permanentment en els altres el rostre de Déu.

Qui acull, escolta i abraça a un ésser humà, a qui acull, escolta i abraça és a Déu mateix.

Això ha de ser el centre de la nostra Fe i la nostra identitat com a fills seus. 

 

Salesians Cooperadors

 

_______________________________________________

 

 

 

Evangeli Mt 21,28-32

Penedit del que havia fet, anà a la vinya.

Els publicans i les prostitutes us passaran davant

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús digué als grans sacerdots i als notables del poble: «Què us en sembla? Un home que tenia dos fills va dir al primer: “Fill meu, ves a treballar a la vinya, avui”. Ell respongué: “No hi vull anar”. Però després se’n penedí i hi anà. El pare digué això mateix al segon i aquest li respongué: “Hi vaig de seguida, pare”. Però no hi anà. Quin d’aquests dos va fer el que el pare volia?». Li responen: «El primer».

Jesús els diu: «Us dic amb tota veritat que els publicans i les prostitutes us passen al davant cap al Regne de Déu, perquè ha vingut Joan amb la missió d’ensenyar-vos un bon camí, però vosaltres no l’heu cregut, mentre que els publicans i les dones de mala vida sí que l’han cregut. I vosaltres, ni després de veure això, encara no us en penediu ni voleu creure’l».

_______________________________________________________________________________

COMENTARI

“Fill, ves a treballar avui a la vinya”.

Jesús ens convida a treballar pel seu Regne i per les persones, sobretot les més necessitades.

Aquesta paràbola ens fa pensar si aquesta invitació i les nostres accions, el nostre estil de vida, estan en sintonia.

És fàcil fer-nos presents en els actes religiosos, en l’eucaristia, parlar i tenir bones intencions.

En canvi, és més difícil comprometre’ns, donar el nostre temps i esforç, gastar la vida pel Regne de Déu.

Què tal porto aquesta invitació. Procuro anar millorant?

Jesús valora més les nostres petites accions i compromisos, encara que siguin pocs i humils, que molts bells propòsits i paraules.

Trobem la nostra felicitat en cansar-nos i desgastar-nos pel Regne dels Cels, pel servei cap a les nostres germanes i germans.

 

Salesians Cooperadors

 

 

______________________________________

 

 

 

 

 

Evangeli Mt 16,13-20

Tu ets Pere. Et donaré les claus del Regne del cel

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

 

En aquell temps, Jesús anà a la regió de Cesarea de Felip, i un cop allà, preguntava als seus deixebles: «Què diu la gent del Fill de l’home? Qui diuen que és? Ells li respongueren: «Uns diuen que és Joan Baptista; altres, que és Elies; altres, que és Jeremies o algun altre dels profetes». Ell els diu: «I vosaltres, qui dieu que soc?». Simó Pere li contesta: «Vós sou el Messies, el Fill del Déu viu». Jesús li va respondre: «Sortós de tu, Simó, fill de Jonàs: això no t’ho ha revelat cap home de carn i sang, sinó el meu Pare del cel. I ara, també jo et dic que tu ets Pere. Sobre aquesta pedra jo edificaré la meva Església, i les portes del reialme de la mort no li podran resistir. Et donaré les claus del Regne del cel: tot allò que lliguis a la terra, quedarà lligat al cel, i tot allò que deslliguis a la terra, quedarà deslligat al cel». Després prohibí severament als deixebles de dir a ningú que ell era el Messies.

___________________________________

COMENTARI

 

“Qui diu la gent que sóc jo?”

És la pregunta que en l’evangeli  va fer Jesús als seus deixebles i que també ens fa avui.

Necessita saber si li hem entès. Que li reconeixem tal com és i sobretot, qui és.

Perquè de Jesús es diuen i s’escriuen moltes coses, se li s’interpreta de moltes maneres, de vegades adaptant-lo a la nostra comoditat i conveniència.

Tenim molts coneixements i informació provinent dels seus contemporanis sobre la seva figura. ¿Però li tenim la mateixa adhesió i fe que els seus deixebles?

Pere reconeix qui és Jesús i llavors Ell li revela la seva identitat.

Tant de bo puguem dir amb el cor, com va dir Pere: “Tu ets el Messies, el Fill de Déu viu”, creient en les seves paraules de vida eterna, fent del seu missatge nostra vida, anunciant-ho a la resta de les persones.

¿I per a tu, qui és Jesús …?

 

Salesians Cooperadors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *