JUSTÍCIA I PAU – III MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

              III MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

 

La realitat d’Àfrica actual de 1200 milions d’habitants te punts molt crítics en la seva pobresa en els sectors subsaharians (per la manca de pluges,  canvi climàtic) i  per la resta del continent  per qüestions tan evidents com l’explotació de  minerals dalt valor estratègic, l’urani, petroli  gas i la pesca en les seves aigües territorials entre d’altres amb lo que la riquesa es queda majoritàriament fora dels seus països sense beneficiar a les seves poblacions en treball i en beneficis.

En el cas de Sudàfrica, la població accedeix com a màxim a un àpat diari en general. En un país que hi ha desigualtat de renda entre sectors.

  • El Senegal, la costa d’Ivori i Ghana estan introduint polítiques Industriales molt actives. Maurici i Namíbia estan fent coses be i n’hi ha de molts petits com Cap Verd o les Seychelles que també funcionen. I han països com Djibouti i el Togo, que han aconseguit esser els ports grans del África.

Al Àfrica els que emigren son 90 milions. D’ quest uns 70 milions van a altres països africans i ens queden 20 que van a Europa i d’ells un 94% emigren legalment, segon dades de (2) Frontex. Es una part MOLT PETITA ELS QUE VENEN EN PASTERES.

En el escrit nº II hem fet una proposta per posar en marxa un pla d’inversions a nivell del continent per aconseguir els nivells de desenvolupament humà senyalats en la Cimera del Mil·lenni de les Nacions  Unides de l’any 2000 i que son essencialment factors principals de desenvolupament:

  • 1) Una renda o poder adquisitiu (a través de treball productiu)
  • 2) Una formació (a través de l’educació).
  • 3) una salut (centres sanitaris)

Remarca Nacions Unides,  en el seu informe que POC S’HA ESCRIT EN COM AFAVORIR PER AUGMENTAR-LO.

En conseqüència les directius marcats pel PNUD en els objectius de desenvolupament del mil·lenni no s’han del tot complert, encara que continua centrant els seus esforços en aconseguir uns mínims en garantir democràcies, reduir la pobresa, preveure crisis, facilitar recursos energètics i d’altres.

Es per això que Justícia i Pau ha donat forma a una idea basada en un pla d’inversions al Àfrica consistent en crear riquesa productiva i aconseguir els objectius de Nacions Unides tant per a la població africana com per als inversors. Bàsicament, dotant al Continent d’energies alternatives potents i aigua potable per a reg i consum local.

 

  • Article del diari ARA del 6/10/2020 de Antoni Bassas, per a Carlos Lopes  Alt representant de  la Unió Africana per a la negociació amb Europa
  • Frontex es l’Agencia Europea de la Guardia de Fronteres i Costas amb seu a Varsòvia, el seu objectiu es millorar la gestió de les fronteres exteriors dels estats membres de la Unió.

 

JUSTÍCIA I PAU SANT JUST

 

 

 


MIGRACIONS ACTUALS I EL SEU FUTUR

Àfrica, fa 250 milions d’anys, un grup d’humanoides salten dels arbres i es posen en posició vertical per cercar els aliments des de terra.
Són coneguts com a “homo erectus”.

El Homo erectus es movia en el territori cercant els aliments i aquesta activitat el va portar a expandir-se per tota l’Àfrica, Europa, Àsia, Amèrica i Oceania. Mentre continuava l’evolució com a espècie, fins a arribar a el homo sapients (que som els actuals). Des del més antic humanoides (cervell de 750 cm³, asta l’actual de 1250 del sapients han passat milions d’anys.

En la nostra terra existeix un ordre natural que segueixen els pobles, els animals i també les plantes. La cerca constant d’aliments i millores de vida ha donat lloc a les migracions i malgrat que la humanitat a millorat molt en les condicions de vida de cada poble debut als avanços tecnològics i els transports, l’instint del canvi de territori forma part de l’ADN dels pobles.

L’home i la dona han viscut en el 99% de la seva vida en l’edat de pedra.

La migració es manifesta actualment en els pobles, per manca de no poder cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, sanitàries, ensenyament, treball, guerres i actualment el canvi climàtic sense perspectives per a llurs fills.
Àfrica (tan a prop d’EUROPA) té aprox. 1200 milions de persones, en 10 anys més, arribarà als 1400 milions i en 25 anys més als 1500. Algú pot pensar que la seva població es quedarà en el seu continent en aquestes mancances.

Es pot pensar que el homo sapient europeu no té més solució per blindar les seves fronteres i aïllar-se de la realitat, com està fent actualment la UNIÓ EUROPEA, o bé cercar una solució que a llarg termini pugui solucionar definitivament el problema?.

Àfrica és un continent banyat pel Mediterrani, l’Atlàntic i l’Índic en milers de km. de costa i més de 50 Estats. En diversos climes: mediterrani, tropical, equatorial, desèrtic i subsaharià. Hi ha abundants minerals com el coltan (de gran valor per la indústria electrònica) eixís com abundant petroli.

La Unió Europea, pròxima a l’Àfrica ( al cantó sud de la Mediterrània), ha tancat els accessos de les persones migrades i refugiades de l’Àfrica i de l’Orient Proper (motiu de guerres), fins i tot tancant els ports al desembarcament d’embarcacions i pateres i vaixells d’ONG per a recollir refugiats marítims. Hem de dir que Alemanya ha estat un gran receptor com a excepció en un primer moment (va acollir 1 milió de refugiats i també el Canadà en 50 mil)

Ens preguntem quines alternatives té la Unió Europea que no siguin el refús i tancament de fronteres?

Les societats avançades i riques del primer món funcionen entre d’altres E rendiments alts i ràpids com per exemple la banca que inverteix en empreses que fabriquen i comercialitzen armament i que donen interessos alts als inversors. És un negoci segur i bon rendiment. Però quin és el resultat final d’aquesta activitat? Probablement les guerres és a dir despertar als 4 Genets de l’Apocalipsi (guerra, pesta, fam, destrucció i ara hi ha un cinquè, el canvi climàtic.

En aquest punt convé recorre a la cita del Papa Francesc en el LS13 que diu
“El desafiament urgent de protegir la casa de tots inclou la preocupació d’unir tota la família humana en la recerca d’un desenvolupament integral i sostenible. Com és possible que es pretengui construir un futur millor sense pensar en la crisi de l’ambient, i en els sofriments dels exclosos”

Per tant quedi clar que tota activitat humana sia financera o econòmica ens afecta, per què per a tots te conseqüències.

Continuarà…

JUSTÍCIA I PAU SANT JUST

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *