DIUMENGE 19 de GENER – Diumenge II durant l’any / Cicle A

 

DIUMENGE II DURANT L’ANY / Cicle A

 

Lectura primera Is 49,3.5-6

T’he fet llum de tots els pobles perquè la meva salvació

arribi d’un cap a l’altre de la terra

Lectura del llibre d’Isaïes

El Senyor em digué: «Ets el meu servent, Israel, estic orgullós de tu». El Senyor m’ha format des del si de la mare perquè fos el seu servent i fes tornar el poble de Jacob, li reunís el poble d’Israel; m’he sentit honorat davant el Senyor, i el meu Déu ha estat la meva glòria; però ara ell em diu: «És massa poc que siguis el meu servent per restablir les tribus de Jacob i fer tornar els supervivents d’Israel; t’he fet llum de tots els pobles perquè la meva salvació arribi d’un cap a l’altre de la terra».

 

Salm responsorial 39,2 i 4ab.7.8-9.10 (R.: 8a i 9a)

 

Lectura segona 1C 1,1-3

Us desitjo la gràcia i la pau de Déu, el nostre Pare,

i de Jesucrist, el Senyor

Comença la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Pau, que per voler de Déu ha estat cridat a ser apòstol de Jesucrist, i el seu germà Sòstenes, a la comunitat de Déu que és a Corint, als santificats en Jesucrist, cridats a ser-li consagrats, en unió amb tots els qui pertot arreu invoquen el nom de Jesucrist, el nostre Senyor i el d’ells.

Us desitjo la gràcia i la pau de Déu, el nostre Pare, i de Jesucrist, el Senyor.

 

Al·leluia Jo 1,14a.12a

 

Evangeli Jo 1,29-34

Mireu l’Anyell de Déu, que pren damunt seu el pecat del món

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Joan veié que Jesús venia i digué: «Mireu l’anyell de Déu, que pren damunt seu el pecat del món. És aquell de qui jo deia: Després de mi ve un home que m’ha passat davant, perquè, abans que jo, ell ja existia. Jo no sabia qui era, però vaig venir a batejar amb aigua perquè ell es manifestés a Israel». Després Joan testificà: «He vist que l’Esperit baixava del cel com un colom i es posava damunt d’ell. Jo no sabia qui era, però el qui m’envià a batejar amb aigua em digué: «Aquell sobre el qual veuràs que l’Esperit baixa i es posa és el qui bateja amb l’Esperit Sant». Jo ho he vist, i dono testimoniatge que aquest és el Fill de Déu».

 


COMENTARI

 

Jesús va treure el pecat del món escollint el camí del servei, de la humilitat, de la pobresa, del lliurament fins a la mort. Aquesta actitud anul·la tota forma de domini, per això aconsegueix la salvació total. Podríem dir que Jesús, per lluitar contra el mal, emprèn el camí de l’anyell, no el del bou que envesteix amb tota la seva força …

És l’únic camí per arribar a ser home autèntic. Jesús va salvar a l’home, suprimint de la seva vida tota opressió que impedeixi el projecte de creació definitiva i total de l’home. Jesús ens va obrir el camí de la veritable salvació, ajudant a tots els oprimits a sortir de la seva opressió. Sempre que estava a les mans, traient-los de l’opressió física, material; quan això no era possible, agafant per la solapa i dient-los: ‘ets lliure, sigues tu mateix, no deixis que ningú et destrossi com a ésser humà; en el teu veritable ser, ningú podrà sotmetre’t si tu no et deixes ‘.
Jesús va viure aquesta llibertat durant la seva vida. Va ser sempre lliure. No es va deixar vassalla ni per la seva família, ni per les autoritats religioses, ni per les autoritats civils, ni pels guardians de les Escriptures (lletrats), ni pels guardians de la Llei (fariseus). Tampoc es va deixar manipular pels seus amics que tenien objectius molt diferents dels seus (els Zebedeu, Pere).

Aquesta perspectiva no ens interessa perquè ens treu de les nostres caselles i ens obliga a estar en el món amb la mateixa actitud que ell va estar; a viure amb la mateixa tensió que ell va viure. No hem d’oprimir ningú de cap manera. No he de deixar-me oprimir. He d’ajudar a tots a sortir de qualsevol mena d’opressió.

Jesús va treure el pecat del món; si jo sóc cristià, he de seguir suprimint el pecat del món. Avui Jesús no pot treure la injustícia, som nosaltres els que hem d’eliminar-la.

 

 

Grego Contreras

Moviment GOAC – Consell Acció Catòlica

 

 


 

 

 

 

Evangeli Mt 1,18-24

Jesús naixerà de Maria, l’esposa de Josep, fill de David

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

Jesús, el Messies, vingué al món d’aquesta manera: Maria, la seva mare, promesa amb Josep, abans de viure junts, es trobà que esperava un fill per obra de l’Esperit Sant. Josep, el seu espòs, que era un home bo, no volent fer-ho saber públicament, es proposava de desfer en secret l’acord matrimonial. Mentre ell hi pensava, se li aparegué en somni un àngel del Senyor que li digué: «Josep, fill de David, no tinguis por de prendre a casa teva Maria com a esposa. És cert que ella ha concebut per obra de l’Esperit Sant; ha de tenir un fill i li has de posar el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble». Tot això va succeir perquè es complís el que el Senyor havia anunciat pel profeta: «La verge tindrà un fill, i li posaran Emmanuel», que vol dir Déu-és-amb-nosaltres. Josep es despertà i, complint el que l’àngel del Senyor li havia manat, la prengué a casa com a esposa.


COMENTARI

L’evangeli de la nostra història ens mostra que també a Maria tenia alguna cosa anormal, contrari a les lleis de l’època. Als ulls del poble de Natzaret, ella es va presentar embarassada abans de conviure amb José. Ni la gent, ni José, el seu futur maridat, sabrien l’origen del seu embaràs. Si José va ser justificant segons la justícia de les escriptures i dels fariseus, un punt més que va denunciar a María, i la pena per al seu grup va ser la mort per aprenentatge. José era just, sí !, però la seva justícia era diferent. José va arribar a la percepció del significat del que estava presentant a Maria a través d’un somni. Al somni, l’àngel és un avió de la Bíblia per aclarir l’origen de l’embaràs de María. Venia de l’acció de l’Esperit de Déu. Quan tota Maria va ser clara, va exclamar: “Heus aquí l’esclava del Senyor, tingueu en compte la vostre paraula!” Quan José va ser clar, va prendre a María com la seva esposa, i va tornar a viure junts. Gràcies a la justícia de José, María no va ser apedregada i Jesús va seguir vivint al seu senyal.4) Per a la reflexió personal

 

Grego Contreras

Moviment GOAC – Consell Acció Catòlica

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *