DIUMENGE 8 DE SETEMBRE – XXIII DURANT L’ANY / Cicle C

 

DIUMENGE XXIII DURANT L’ANY / Cicle C

 

Lectura primera Sa 9,13-18

Qui pot descobrir la voluntat del Senyor?

Lectura del llibre de la Saviesa

Quin home pot conèixer què desitja Déu? Qui pot descobrir la voluntat del Senyor? Perquè els raonaments dels mortals són insegurs, són incertes les nostres previsions: el cos que es descompon afeixuga l’ànima, aquesta cabana de terra és una càrrega per a l’esperit, capaç de meditar. Si amb prou feines ens afigurem les coses de la terra, si ens costa descobrir allò mateix que tenim entre mans, qui haurà estat capaç de trobar un rastre de les coses del cel? Qui hauria conegut mai què desitjàveu, si vós mateix no haguéssiu donat la saviesa, si no haguéssiu enviat de les altures el vostre Esperit Sant? Així s’han redreçat els camins dels habitants de la terra, els homes han après a conèixer què és del vostre grat, i la saviesa els salva.

 

Salm responsorial 89,3-4.5-6.12-13.14 i 17 (R.: 1)

 

Lectura segona Flm 9b-10.12-17

Rep-lo, no com esclau, sinó com un germà estimat

Lectura de la carta de sant Pau a Filèmon

Estimat: Jo, Pau, ambaixador de Crist i pres per causa d’ell, recorro a tu intercedint a favor del meu fill Onèsim, jo que l’he engendrat en la fe estant a la presó. Ara te’l retorno com si t’enviés el fruit de les meves entranyes. Jo hauria volgut retenir-lo al meu costat perquè em servís en lloc teu mentre seré a la presó per causa de l’evangeli, però no he volgut fer res sense el teu consentiment: no m’hauria agradat obligar-te a fer un favor com aquest, si tu no el feies de bon grat. Qui sap si, providencialment, Onèsim se separà un moment de tu perquè ara el recobris per sempre, i no com esclau, sinó molt més que això: com un germà estimat. Ho és moltíssim per a mi, però més encara ho ha de ser per a tu, tant humanament com en el Senyor. Per tant, si em comptes entre els qui tenim part en uns mateixos béns, rep-lo com em rebries a mi mateix.

 

Al·leluia Salm 118,135

 

Evangeli Lc 14,25-33

Ningú de vosaltres no pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús anava amb molta gent. Ell es girà i els digué: «Si algú vol venir amb mi i no m’estima més que el pare i la mare, que l’esposa i els fills, que els germans i les germanes, i fins i tot que la pròpia vida, no pot ser deixeble meu. Qui no porta la seva creu per venir amb mi, no pot ser deixeble meu.

Suposem que algú de vosaltres vol construir una torre. No us asseureu primer a calcular-ne les despeses per veure si teniu recursos per acabar-la? Perquè, si després de posar els fonaments, no podíeu acabar l’obra, tots els qui ho veurien començarien a burlar-se’n i dirien: “Aquest home havia començat a construir, però no pot acabar”. Si un rei vol anar a combatre amb un altre, no s’asseurà primer a deliberar si amb deu mil homes podrà fer front al qui ve contra ell amb vint mil? I si veia que no pot, quan l’altre encara és lluny li enviarà delegats a negociar la pau. Així també ningú de vosaltres no pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té».

________________________________________________________________________________

COMENTARI

 

En el fragment de l’evangeli de Lluc que llegirem el proper diumenge, Jesús verbalitza les característiques que cal que tinguin els seus seguidors. Radicalitat en l’amor, fermesa en les conviccions i prudència, perseverança i pedagogia en la seva explicitació. És el que popularment coneixem com “Puny de ferro, però mà amb guant de seda”.

Jesús sap que el seu missatge és revolucionari i que serà rebutjat i combatut al llarg dels segles, per les estructures, econòmiques, polítiques i socials. I en els eu entorn més proper, també per les religioses. Sap que parlar de llibertat en un entorn en què l’esclavitud estava socialment admesa li portarà problemes. I també als seus seguidors quan denunciïn les diverses formes d’esclavatge i opressió tant laboral, econòmica o social quan es produeixen. Sap que el seu missatge d’igualtat serà rebutjat i que durant segles seguiran havent-hi discriminacions per variats motius. I sap que la germanor universal què Ell predica, com a fills del mateix Pare, serà qüestionada i rebatuda.

Per això alerta als seus seguidors i els invita a la radicalitat en l’amor, perquè com diu Sant Pau en el capítol 13 de la seva primera carta als corintis, “El qui estima és pacient, bondadós, no té enveja, ni és presumit, orgullós, groller ni egoista. No s’irrita ni es venja, Tot ho excusa, tot ho creu, tot ho espera, tot ho suporta”.

Quan avui, ser creient, és anar a contracorrent ens cal reflexionar sobre com cal que siguem i com ens hem de comportar. Perquè ens cal caminar ferms per uns camins on és molt fàcil relliscar. Però quan l’entorn no és favorable, és quan és més important la fermesa en les conviccions I ara, en què som al començament d’un nou curs ens cal plantejar-nos què ens cal fer per refermar-les.

 

Jaume Saladrigas

Director de la Comissió Diocesana dels Centres Culturals i Parroquials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *