DIUMENGE 18 D’AGOST / XX DURANT L’ANY / Cicle C

DIUMENGE XX DURANT L’ANY / Cicle C

 

Lectura primera Jr 38,4-6.8-10

Ai, mare meva! M’has posat al món a mi,

que tinc contra meu tota la terra

Lectura del llibre de Jeremies

En aquells dies, alguns dels principals de Jerusalem digueren al rei: «Que Jeremies mori d’una vegada. Aquest home no fa sinó desmoralitzar els guerrers que queden a la ciutat i tots els restants del poble. Aquest home no vol el bé del poble, sinó la seva perdició». El rei Sedequies els respongué: «Està a les vostres mans». El rei era incapaç de negar-los res. Ells, doncs, prengueren Jeremies i el tiraren a la cisterna de Melquies, fill del rei, situada al pati de la guàrdia. L’hi baixaren amb unes cordes. A la cisterna no hi havia aigua, sinó fang; Jeremies quedà enfonsat en el fang. Llavors Abdemèlec, un home del palau reial, anà a trobar el rei a la porta de Benjamí i li digué: «Rei, senyor meu, no està bé això que aquests homes han fet amb el profeta Jeremies: l’han tirat a la cisterna, i ara, que ja no hi ha pa a la ciutat, es morirà allà dintre de fam». Llavors el rei donà aquesta ordre a Abimèlec, el cusita: «Emporta’t tres homes i treu de la cisterna el profeta Jeremies abans no es mori».

 

Salm responsorial 39,2-3a.3bcd.4.18 (R.: 14)

 

Lectura segona He 12,1-4

Sense cansar-nos-en, llancem-nos a córrer

en la prova que ens ha estat proposada

Lectura de la carta als cristians hebreus

Germans, envoltats d’un núvol tan gran de testimonis, que ens ensenyen com hem de viure la fe, alliberem-nos de tot impediment i del pecat, que amb tanta facilitat ens lliga i, sense cansar-nos-en, llancem-nos a córrer en la prova que ens ha estat proposada. Tinguem la mirada fixa en Jesús, que ha obert el camí de la fe i el duu a terme. Ell, per arribar a la felicitat que li era proposada acceptà el suplici de la creu, no fent cas de la vergonya que havia de passar; així s’assegué a la dreta del tron de Déu. Tingueu present aquell que aguantà un atac tan dur contra la seva persona de part dels pecadors; així no us deixareu abatre, cansats de resistir. En la vostra lluita contra el pecat, encara no us hi heu enfrontat fins a vessar la sang.

 

Al·leluia Jo 10,27

 

Evangeli Lc 12,49-57

No he vingut a portar la pau, sinó la divisió

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps Jesús deia als seus deixebles: «He vingut a calar foc a la terra. Com voldria ja veure-la cremar! He de passar la prova d’un baptisme. Com em sento el cor oprimit fins que no l’hauré passada! Us penseu que he vingut a portar la pau a la terra? Us asseguro que no. És la divisió, el que he vingut a portar. Des d’ara dins una mateixa casa n’hi haurà cinc de dividits: Tres contra dos, i dos contra tres. El pare renyirà amb el fill i el fill amb el pare; la mare renyirà amb la filla i la filla amb la mare; la sogra renyirà amb la nora i la nora amb la sogra».

Deia també a la gent: «Quan veieu sortir un núvol a ponent, dieu tot seguit: “Ja ve la pluja”. I efectivament, la pluja arriba. I quan el vent bufa del sud, dieu: “Farà calor”. I en fa. Hipòcrites! Vosaltres sabeu endevinar el temps per l’aspecte de la terra i el cel, i ara no endevineu quins moments esteu vivint? Per què no judiqueu vosaltres mateixos què heu de fer?».


COMENTARI

Jesús va venir a portar la divisió. Jesús sempre parla de pau, llavors, com entendre la frase de l’Evangeli d’avui, que sembla dir tot el contrari: “Creus que estaràs aquí per aconseguir la pau a la terra? No, no us assegurem, sinó la divisió.” Aquesta afirmació no significa que Jesús seria partidari de la divisió. No! Jesús no vol divisió. L’anunci de la veritat que ell, Jesús de Natzaret, era el Messies que volia ser un motiu per a la divisió entre els jueus. En la mateixa família o comunitat, hi havia un favor i uns altres estan en contra. En aquest sentit, la Bona Notícia de Jesús era realment una font de divisió, un “senyal de contradicció” o com deia Jesús: “El pare serà contra el fill i el fill contra el seu pare; la filla i la filla contra la mare; la sogra contra el nu i el nu contra la sogra … “Va ser que estava fent un esdeveniment en famílies i comunitats: moltes festes, moltes converses, com a resultat de l’anunci de la Bona nova entre els jueus de l’època. Alguns accepten, altres neguen. Val la pena anunciar la fraternitat com el valor suprem de la convivència humana. No tothom va acceptar aquest anunci, prefereix mantenir els privilegis. Per aquest motiu, no ens va fer mal a buscar el que la fraternitat anunciava i compartir. Aquesta és la divisió que s’estén i s’origina en la passió i la mort de Jesús. Va ser que estàs feliç. El que la gent pensava. Jesús que té la unió de tots amb la veritat (cf. Jn 17,17-23). Fins ara, això és així. Moltes vegades, on es renova l’Església, el nom Good News serà un “senyal de contradicció” i de divisió. Les persones que viuen durant anys segons la rutina de la seva vida cristiana i que ja no us molesten les “innovacions” del Vaticà II. Incorporat pels canvis, utilitzaràs tota la teva intel·ligència per trobar arguments en defensa de les teves opinions i canviar els canvis com a un altre que és el veritable país.

 

Grego Contreras

Moviment GOAC – Consell Acció Catòlica

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *