DIUMENGE 4 D’AGOST – XVIII DURANT L’ANY / Cicle C

DIUMENGE XVIII DURANT L’ANY / Cicle C

 

Lectura primera Ecle 1,2;2,21-23

Què en treu l’home de tot el seu esforç?

Lectura del llibre de l’Eclesiastès

Vanitat i més vanitat, deia el Portaveu-del-poble, vanitat i més vanitat, tot és en va.

Després que un home s’ha esforçat a treballar amb coneixement, traça i eficàcia, ho ha de deixar tot a un altre que no s’hi ha esforçat per res. També això és en va, i és una gran dissort.

Perquè, de fet, què en treu l’home de tot esforç i de tot el neguit amb què treballa sota el sol? Passa els dies en el desfici i en les penes de la seva servitud, i de nit el seu cor no descansa. També això és en va.

 

Salm responsorial 89,3-4.5-6.12-13.14 i 17 (R.: 1)

 

Lectura segona Col 3,1-5.9-11

Cerqueu allò que és de dalt, on hi ha el Crist

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Colosses

Germans, ja que heu ressuscitat juntament amb el Crist, cerqueu allò que és de dalt, on hi ha el Crist, assegut a la dreta de Déu; estimeu allò que és de dalt, no allò que és de la terra. Vosaltres vau morir, i la vostra vida està amagada en Déu juntament amb el Crist. Quan es manifestarà el Crist, que és la vostra vida, també vosaltres apareixereu amb ell plens de glòria.

Per tant, feu morir allò que us lliga a la terra: fornicació, impuresa, passions, mals desigs i l’amor al diner, que és una idolatria; no us enganyeu els uns als altres, vosaltres que us heu despullat de l’home antic i del seu estil d’obrar, i us heu revestit del nou, que es renova a imatge del seu Creador i avança cap al ple coneixement.

Aquí ja no compta ser grec o jueu, circumcís o incircumcís, bàrbar o escita, esclau o lliure, sinó que Crist ho és tot, i és de tots.

 

Al·leluia Mt 5,3

 

Evangeli Lc 12,13-21

Tot això que volies guardar-te, de qui serà?

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, un de la gent digué a Jesús: «Mestre, convenceu el meu germà que es parteixi amb mi l’herència». Jesús li contestà: «Bon home, qui m’ha encomanat a mi que fes de jutge o de mediador entre vosaltres?». Llavors digué a tothom: «Vigileu! Guardeu-vos de tota ambició de posseir riqueses, perquè ni que algú tingués diners de sobres, els seus béns no li podrien assegurar la vida».

I els ho explicà amb una paràbola: «Un home ric va treure de les seves terres unes collites tan abundants que no tenia on guardar-les. Tot rumiant es va dir: ja sé què faré: tiraré a terra els meus graners, en construiré de més grans, hi guardaré tot el meu gra i les altres mercaderies meves i em diré a mi mateix: “Tens reserves per a molts anys: reposa, menja, beu, diverteix-te”. Però Déu li digué: “Vas errat! Aquesta mateixa nit et reclamen el deute de la teva vida i tot això que volies guardar-te, de qui serà?” Així passa amb tothom qui reuneix tresors per a ell mateix i no es fa ric als ulls de Déu».

 


 

COMENTARI

 

“Tot això que volies guardar-te, de qui serà?”

Recordem que en temps de Jesús la gent vivia de manera molt precària, amb condicions socials i polítiques molt dures, la falta de menjar i la apropiació de les terres, era una amenaça constant pels pagesos que també patien pràctiques insuportables d’impostos. En aquestes situacions, els amos de la terra emmagatzemaven les collites sobreres i no ajudaven als camperols. Cada vegada que Jesús es trobava amb la gent, descobria moltes necessitats de tota mena. La gent explicava a Jesús les seves malalties i les dels altres, parlaven de les preocupacions de cada dia.  Jesús també els feia veure les coses que tenen més importància.

La paràbola d’avui és una advertència contra l’avarícia.

L’evangeli explica que un home s’acosta a Jesús perquè vol resoldre un problema sobre una herència amb el seu germà. Jesús els diu que la veritable vida no es pot mesurar en tenir possessions materials, que el que s’ha de fer és créixer en un veritable sentit de valors, Jesús va en contra de l’enveja i l’egoisme. L’home ric de l’ evangeli, viu solament per aquesta vida, pensa tan sols en ell, sense adonar-se’n de les necessitats dels demès. Tots els plans d’aquest home ric, no serveixen de res perquè aquesta mateixa nit, morirà. Qui serà l’hereu de la seva fortuna?, no se la pot endur.

Ajuda’ns Senyor a ser agraïts amb el que tenim que tot és gràcies a Tu i a no tenir enveja del que tenen els altres,  ensenya’ns quins són els teus valors i les riqueses que Tu vols.

 

 

Consol Baldrís,

Institució Teresiana

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *