DIUMENGE 16 de JUNY, Solemnitat de la Santíssima Trinitat / Cicle C

Diumenge després de Pentecosta

SOLEMNITAT DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT

Cicle C

 

Lectura primera Pr 8,22-31

La saviesa compartia amb els homes les seves delícies

Lectura del llibre dels Proverbis

Això diu la Saviesa de Déu: «De molt abans de començar les seves obres el Senyor m’infantà com a primícia de tot el que ha fet. He estat configurada des de sempre, des del començament, abans que la terra existís. No hi havia encara els oceans, no existien les fonts d’on brollen les aigües, i jo ja havia nascut. He nascut abans que les muntanyes, abans que fossin plantades les altures; encara no havia fet la terra ni els llacs, ni la massa terrosa dels continents; quan ell instal·lava la volta del cel, jo hi era; quan traçava el cercle de l’horitzó sobre els oceans, quan fixava allà dalt el cobricel dels núvols, quan contenia les fonts de l’oceà, quan posava límits al mar que no desobeeix les seves ordres, quan construïa els fonaments de la terra, jo era al seu costat com un deixeble preferit, feia les seves delícies cada dia, jugava contínuament a la seva presència, jugava per tota la terra, i compartia amb els homes les meves delícies».

 

Salm responsorial 8,4-5.6-7.8-9 (R.: 2a)

 

Lectura segona Rm 5,1-5

Estem en pau amb Déu, gràcies a Crist,

per l’amor que l’Esperit Sant vessa en els nostres cors

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma

Germans, ara que ja som justos, com a creients que som, estem en pau amb Déu, gràcies a Jesucrist, el nostre Senyor. És per ell que la fe ens ha donat entrada en aquesta gràcia que posseïm tan en ferm, i és per ell que tenim la satisfacció d’esperar la glòria de Déu. Encara més: fins enmig de les proves trobem motiu de satisfacció, perquè sabem que les proves ens fan constants en el sofriment, la constància obté l’aprovació de Déu, l’aprovació de Déu dóna esperança, i l’esperança no pot defraudar ningú, després que Déu, donant-nos l’Esperit Sant, ha vessat en els nostres cors el seu amor.

 

Al·leluia Cf. Ap 1,8

 

Evangeli Jo 16,12-15

Tot allò que és del Pare és meu;

l’Esperit Sant rebrà d’allò que és meu i us ho anunciarà

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Encara tinc moltes coses per dir-vos, però ara seria per a vosaltres una càrrega massa pesada. Quan vindrà el Defensor, l’Esperit de veritat, us guiarà cap al coneixement de la veritat sencera, perquè ell no parlarà pel seu compte: dirà tot el que sentirà dir i us anunciarà l’esdevenidor. Ell em donarà glòria, perquè tot allò que anunciarà ho haurà rebut d’allò que és meu. Tot el que és del Pare és meu; per això dic que tot allò que us anunciarà, ho rep d’allò que és meu».

 


COMENTARI

 

Jesús coneix quan ansiosos podem ser, tant per deixar de banda el passat, com per confiar en el que ens pot portar el futur. Puc jo parlar amb Ell sobre els meus ansietats?

Jesús és molt sensible a la capacitat limitada d’entesa que tenen els seus seguidors. Al dir-los que Ell té alguna cosa més que dir-los, Ell està, molt dolçament, preparant-los. Li demano per la seva saviesa per saber quan és bo parlar, i quan és bo esperar i estar en silenci.

Jesús, però, no segueix aquest camí. Des de la seva pròpia experiència de Déu, convida els seus seguidors a relacionar-se de manera confiada amb Déu Pare, a seguir fidelment els seus passos de Fill de Déu encarnat, i a deixar-nos guiar i encoratjar per l’Esperit Sant. Ens ensenya així a obrir-nos al misteri sant de Déu.

Primer de tot, Jesús convida els seus seguidors a viure com a fills i filles d’un Déu proper, bo i entranyable, al qual tots podem invocar com a Pare estimat. El que caracteritza a aquest Pare no és el seu poder i la seva força, sinó la seva bondat i la seva compassió infinita. Ningú està sol. Tots tenim un Déu Pare que ens comprèn, ens estima i ens perdona com ningú.

Jesús ens descobreix que aquest Pare té un projecte nascut del seu cor: construir amb tots els seus fills i filles un món més humà i fratern, més just i solidari. Jesús ho diu “Regne de Déu” i convida a tothom a entrar en aquest projecte del Pare buscant una vida més justa i digna per a tothom començant pels seus fills més pobres, indefensos i necessitats.

Al mateix temps, Jesús convida els seus seguidors a que confiïn també en ell: “No vostres cors. Creieu en Déu; creieu també en mi”. Ell és el Fill de Déu, imatge viva del seu Pare. Les seves paraules i els seus gestos ens descobreixen com ens vol el Pare de tots. Per això, convida a tots a seguir-lo. Ell ens ensenyarà a viure amb confiança i docilitat al servei del projecte del Pare.

Amb el seu grup de seguidors, Jesús vol formar una família nova on tots busquin “complir la voluntat del Pare”. Aquesta és l’herència que vol deixar a la terra: un moviment de germans i germanes al servei dels més petits i desvalguts. Aquesta família serà símbol i germen del nou món estimat pel Pare.

Per això necessiten acollir a l’Esperit que encoratja al Pare i el seu Fill Jesús: “Vosaltres rebreu la força de l’Esperit Sant vindrà damunt vostre i així sereu els meus testimonis”. Aquest Esperit és l’amor de Déu, l’alè que comparteixen el Pare i el seu Fill Jesús, la força, l’impuls i l’energia vital que farà dels seguidors de Jesús els seus testimonis i col·laboradors al servei del gran projecte de la Trinitat santa.

 

Grego Contreras

Moviment GOAC – Consell Acció Catòlica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *