DIUMENGE 13 de gener – BAPTISME DEL SENYOR / Cicle C

Diumenge després del dia 6 de gener

BAPTISME DEL SENYOR / Cicle C

Festa

 

Lectura primera Is 40,1-5.9-11

Apareixerà la glòria del Senyor i la veurà tothom alhora

Lectura del llibre del profeta Isaïes

«Consoleu, consoleu el meu poble», diu el vostre Déu. «Parleu amorosament a Jerusalem, crideu i digueu-li que s’ha acabat la seva servitud, ha estat perdonada la seva culpa: ha rebut de mans del Senyor doble pena per tots els seus pecats».

Escolteu una veu que crida: «Obriu en el desert una ruta al Senyor, aplaneu en l’estepa un camí per al nostre Déu. S’alçaran les fondalades i s’abaixaran les muntanyes i els turons, la serralada es tornarà una plana, el terreny escabrós serà una vall. Llavors apareixerà la glòria del Senyor i la veurà tothom alhora. La boca del Senyor ho ha dit».

Puja en una muntanya ben alta, missatger que anuncies a Sió la bona nova! Tu que portes bones noves a Jerusalem, alça ben fort el teu crit, alça’l ben fort, no tinguis por! Digues a les viles de Judà: «Aquí teniu el vostre Déu! El Senyor Déu arriba amb poder, el seu braç domina tota cosa, l’acompanya el fruit de la seva victòria, el precedeixen els seus trofeus; vetlla com un pastor pel ramat, l’aplega amb el seu braç, porta al pit els anyells, acompanya les ovelles que crien».

 

Salm responsorial 103:1b-3a.3b-4.24-25.27-28.29-30 (R.: 1)

 

Lectura segona Tt 2,11-14;3,4-7

El Senyor ens salva amb un bany d’aigua regenerador

i amb el poder renovador de l’Esperit Sant

Lectura de la carta de sant Pau a Titus

Estimat: s’ha revelat l’amor de Déu, que vol salvar tots els homes, i ens ensenya que abandonem la impietat i els desigs mundans, per viure en aquest món una vida de sobrietat, de justícia i de pietat, mentre esperem que es compleixi feliçment la nostra esperança, que es manifesti la glòria de Jesucrist, Déu gran i salvador nostre. Ell s’entregà a si mateix per nosaltres, per rescatar-nos de l’esclavatge de les culpes, deixar-nos nets i fer de nosaltres un poble ben seu, apassionat per fer el bé.

Quan s’ha revelat la bondat de Déu, salvador nostre, i l’amor que ell té als homes, no l’han mogut les obres que nosaltres podíem haver fet, sinó la seva bondat que ens salva amb un bany d’aigua regenerador i amb el poder renovador de l’Esperit Sant, que ell ha vessat a mans plenes sobre nosaltres per Jesucrist, el nostre salvador; així, justos per la seva gràcia, som hereus de la vida eterna, que des d’ara tenim dret a esperar.

 

Al·leluia Cf. Lc 3,16

 

Evangeli Lc 3,15-16.21-22

Jesús fou batejat; mentre pregava, s’obrí el cel

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, la gent que vivia en l’expectació sospitava si Joan no fóra potser el Messies. Ell respongué dient a tothom: «Jo us batejo només amb aigua, però ve el qui és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni de deslligar-li el calçat. Ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc».

Un dia que tot el poble es feia batejar, Jesús també fou batejat. Mentre pregava, s’obrí el cel i baixà cap a ell l’Esperit Sant en figura corporal com un colom, i una veu digué des del cel: «Ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m’he complagut».

 


COMENTARI

 

En els fragments de l’evangeli de Lluc que vàrem llegir en les celebracions eucarístiques dels diumenges d’advent veiem a Joan Baptista en el desert invitant als seus con-vilatans a convertir-se. Però en el fragment que es llegirà en el proper diumenge ja el trobem en el Jordà batejant a aquells que, seguint la seva predicació havien decidit canviar les rutines de la seva existència. La vida de Joan ens posa davant dos elements que, tot i semblar contradictoris, Desert i Aigua, ens són una gran lliçó.

Tant Jesús com Joan abans de començar la seva predicació es retiren una temporada al desert. I és que el silenci que allà hi ha permet la contemplació, la meditació, una introspecció profunda en la pròpia consciència, descobrint què som, què vol Déu de nosaltres i quina és la nostra missió en la vida, I després l’aigua que renta, refresca, treu la set i dóna vida, ens permet eliminar tot el gruix d’impureses que arrosseguem per començar nets una vida diferent, si ens cal.

Però Joan avisa de què ell, només bateja amb aigua i que Jesús batejarà amb aigua i amb esperit. I per palesar la realitat d’aquesta promesa joànica l’evangelista ens explica que, el cel s’obri, baixà l’Esperit Sant i es va sentir la veu del Pare dient que Jesús era “El seu Fill estimat”.

També nosaltres a l’igual que Jesús hem estat batejats amb l’aigua i l’Esperit ¿Pensem que d’una manera menys evident, però no per això menys real, també en el moment del nostre baptisme. El Pare va dir. “aquest és un fill meu, estimat”?. ¿Quan renovem les promeses del Baptisme que, en nom nostre feren els nostres pares i padrins, en som conscients d’això? ¿Renunciem amb sinceritat de cor a tot allò que renunciem de paraula? ¿Hem tingut aquest Nadal prou moments de silenci o ens ha aclaparat el brogit de tantes festes?

L’evangeli d’aquest primer diumenge després de l’Epifania ens ofereix una bona ocasió per fer una reflexió profunda de com han estat aquestes festes i si ens cal fer una bona immersió en alguna aigua recuperadora com feien els deixebles de Joan. 

Jaume Saladrigas

Director de la Comissió Diocesana dels Centres Culturals i Parroquials

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *