DIUMENGE 6 de gener – EPIFANIA DEL SENYOR / Solemnitat

Dia 6 de gener

EPIFANIA DEL SENYOR

Solemnitat

 

Lectura primera Is 60,1-6

Sobre teu, Jerusalem, clareja com l’alba la glòria del Senyor

Lectura del llibre d’Isaïes

Alça’t radiant, Jerusalem, que arriba la teva llum i sobre teu clareja com l’alba la glòria del Senyor. Mentre les tenebres embolcallen la terra, i fosques nuvolades cobreixen les nacions, sobre teu clareja el Senyor i apareix la seva glòria. Els pobles s’acosten a la teva llum, els reis busquen la claror de la teva albada. Alça els ulls i mira al teu entorn: tots aquests s’apleguen per venir cap a tu; porten de lluny els teus fills, duen als braços les teves filles. Tota radiant i meravellada veuràs amb el cor eixamplat com aboquen damunt teu els tresors del mar i porten a casa teva la riquesa de les nacions. Et cobriran onades de camells, dromedaris de Madian i d’Efà; tots vénen de Sabà portant or i encens i cantant la grandesa del Senyor.

 

Salm responsorial 71,1-2.7-8.10-11.12-13 (R.: 11)

 

Lectura segona Ef 3,2-3a.5-6

Ara Déu ha revelat que tots els pobles comparteixen la mateixa promesa

Lectura de la carta de sant Pau als cristians d’Efes

Germans, segurament heu sentit dir que Déu m’ha confiat la missió de comunicar-vos la seva gràcia: per una revelació he conegut el misteri secret, que els homes no havien conegut en les generacions passades tal com ara Déu l’ha revelat per l’Esperit als sants apòstols de Crist i als profetes.

El secret és aquest: que des d’ara, per l’evangeli, tots els pobles, en Jesucrist, tenen part en la mateixa herència, formen un mateix cos i comparteixen la mateixa promesa.

 

Al·leluia Mt 2,2

 

Evangeli Mt 2,1-12

Venim de l’Orient per adorar el vostre rei

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

Quan va néixer Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren d’Orient uns mags i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: «On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist com s’aixecava la seva estrella i venim a presentar-li el nostre homenatge». El rei Herodes i tota la ciutat de Jerusalem s’inquietaren en sentir aquestes noves. Herodes convocà tots els grans sacerdots amb els lletrats del poble i els preguntava on havia de néixer el Messies. Ells respongueren: «A Bet-Lèhem de Judea. Així ho escriu el profeta: “Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets de cap manera la més petita entre les famílies de Judà, perquè de tu sortirà un príncep que pasturarà Israel, el meu poble”». Llavors Herodes cridà secretament els mags i s’informà ben bé del moment en què se’ls havia aparegut l’estrella. Després els encaminà a Bet-Lèhem amb aquesta recomanació: «Aneu, busqueu-lo ben bé, aquest nen, i quan l’haureu trobat, feu-m’ho saber, que jo també vull presentar-li el meu homenatge». Sortint de l’audiència del rei, es posaren en camí.

Llavors s’adonaren que l’estrella que havien vist aixecar-se anava davant d’ells fins que s’aturà sobre el lloc on hi havia el nen. La seva alegria en veure allà l’estrella va ser immensa. Entraren tot seguit a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare i, prostrats a terra, li presentaren el seu homenatge. Van obrir llavors les seves arquetes per oferir-li presents: or, encens i mirra.

Després, advertits en un somni que no anessin pas a veure Herodes, se’n tornaren al seu país per un altre camí.

 


 

COMENTARI 

 

“Venim de l’Orient per adorar el vostre rei”

Avui el profeta Isaïes ens diu ”Alça’t radiant, Jerusalem, que arriba la teva llum”. Aquesta llum que havia vist el profeta és l’estel que veuen els Mags a l’Orient, amb molts altres homes. Els Mags descobreixen el seu significat, se n’adonen que amb l’estrella, Déu els envia un missatge especial, l’esperança de trobar l’Infant Rei dels jueus, acabat de néixer. Els mou a seguir l’estel, que havien anunciat els profetes i esperat el poble d’Israel durant segles. Anaven amb camells i dromedaris, portant arquetes per oferir al Nen-Déu presents d’or, encens i mirra i cantaven la grandesa del Senyor.

En record d’aquell dia, commemorem en el dia d’avui a tot el món, la vinguda dels Reis Mags de l’Orient, especialment a totes les llars on hi ha infants que esperen amb il·lusió els seus regals, creant així una nit màgica plena d’obsequis i sorpreses.

Estem convidats a formar part d’aquesta història i a l’igual que els Mags, a seguir l’estrella que ens porti a trobar la plenitud de vida que tan sols Jesús pot donar i preguntar-nos quin és l’estel que vol Déu, que seguim cadascú de nosaltres.

“Bona diada de Reis”

 

Consol Baldris,

Institució Teresiana

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *