DIUMENGE 9 DE DESEMBRE – II D’ADVENT/ Cicle C

DIUMENGE II D’ADVENT / Cicle C

 

Lectura primera Ba 5,1-9

Déu farà que es vegi pertot arreu la teva resplendor

Lectura del llibre de Baruc

Jerusalem, treu-te el vestit de dol i d’aflicció, i engalana’t per sempre amb la glòria de Déu. Vesteix-te amb el mantell de la bondat de Déu, posa’t al front per diadema la glòria de l’Etern. Déu farà que sota el cel es vegi pertot arreu la teva resplendor i tindràs per sempre aquest nom, que Déu t’imposarà: Possessió-pacífica-del-bé i Glòria-del-culte-a-Déu. Alça’t, Jerusalem, guaita des del cim cap a l’orient i veuràs com, per ordre del Sant, es reuneixen els teus fills de llevant i de ponent; canten d’alegria recordant l’obra de Déu. Quan van sortir de tu, caminaven escortats d’enemics, però ara Déu te’ls retorna portats gloriosament com en un tron reial. Déu ordena que s’abaixin els turons més alts i les muntanyes perpètues, que s’omplin les fondalades i s’anivelli la terra, perquè Israel camini segur sota la glòria de Déu. Fins els boscos i tots els arbres aromàtics faran ombra a Israel per manament de Déu. Déu conduirà Israel, ple d’alegria, a la llum de la seva glòria, amb aquella bondat i aquell amor que li són propis.

 

Salm responsorial 125,1-2ab.2cd-3.4-5.6 (R.: 3)

 

Lectura segona Fl 1,4-6.8-11

Que arribeu purs i sense entrebancs al dia de Crist

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Filips

Germans, sempre que prego per vosaltres la meva oració és plena de goig pensant en tot el que heu contribuït a la causa de l’evangeli des del primer dia fins avui. Estic segur d’una cosa: Déu, que ha començat en vosaltres un bon treball, acabarà de dur-lo a terme fins al dia de Jesucrist.

Déu és testimoni de com us enyoro, a tots vosaltres, per l’amor entranyable que us té Jesucrist. I el que jo demano en la pregària és que el vostre amor s’enriqueixi més i més, fins a vessar, ple de coneixement i de finor d’esperit, perquè sapigueu apreciar els valors autèntics i arribeu purs i sense entrebancs al dia de Crist, carregats d’aquells fruits de justícia que donem per Jesucrist, a glòria i lloança de Déu.

 

Al·leluia Lc 3,4.6

 

Evangeli Lc 3,1-6

I tothom veurà la salvació de Déu

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

L’any quinzè del regnat de l’emperador Tiberi, mentre Ponç Pilat era procurador romà de la Judea, Herodes era tetrarca de Galilea, Felip, el seu germà ho era d’Iturea i de la regió de Traconítida, i Lisànies ho era d’Abilena, durant el pontificat d’Anàs i Caifàs, Joan, fill de Zacaries, rebé la paraula de Déu al desert, i anà per tota la comarca del Jordà predicant un baptisme de conversió per obtenir el perdó dels pecats.

Complia el que hi ha escrit al llibre del profeta Isaïes: «Una veu crida en el desert: Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí. S’alçaran les fondalades i s’abaixaran les muntanyes i els turons, la serralada es tornarà una plana, i el terreny escabrós serà una vall, i tothom veurà la salvació de Déu».

 


  

COMENTARI

 Els evangelistes no varen pretendre ser historiadors. La citació històrica de l’existència de Jesús la fa Flavio Josefo. El què van fer Mateu, Marc i Lluc  va ser posar per escrit les creences de les seves respectives comunitats que havent rebut oralment la informació de la vida, els fets extraordinaris i els ensenyaments del profeta Jesús van arribar a la conclusió què Ell era el Messies que esperava Israel, el Salvador què Déu, segons el Gènesis, havia promès a Adam i Eva un cop ells ja conscients del bé i el mal ( el Gènesis ens ho explica metafòricament com que “Havien menjat del fruit de l’arbre del bé i del mal situat al centre del paradís” ), sucumbeixen a la temptació. 

Però Lluc després què ens els dos primers capítols del seu evangeli ens parla amb molt detall dels naixements de Joan i de Jesús, a l’inici del seu tercer capítol ens situa històricament en  el moment en què Joan “el Precursor de Jesús” comença la seva predicació. I aquesta és una crida a la conversió, a canviar les actituds, a obrir les orelles per escoltar el nou missatge i a obrir els cors per començar a entendre la germanor universal que de forma tan clara i concisa ensenyarà Jesús quan explica als seus deixebles com han de resar el Parenostre. 

En aquest temps d’Advent se’ns invita, recordant la predicació de Joan, a reflexionar quin ha estat el nostre comportament el darrer any (com fent balanç de la nostra vida,)  i preparar-nos per rebre amb el cor obert, el missatge de Pau que ressonarà per tot el món la Nit de Nadal.

I si Isaïes deia que “tot-hom veurà la salvació de Déu”. ¿Què  ens cal fer a nosaltres perquè aquesta es vegi en els nostres temps? ¿Som instruments de concòrdia, pau i germanor? ¿Es pot dir avui de nosaltres, com es deia dels primers cristians: “Mireu com s’estimen?     

 

Jaume Saladrigas

Director de la Comissió Diocesana dels Centres Culturals i Parroquials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *