DIUMENGE 11 de novembre – XXXII DURANT L’ANY / Cicle B

DIUMENGE XXXII DURANT L’ANY / Cicle B

 

Lectura primera 1R 17,10-16

La viuda va fer un panet i el donà a Elies

Lectura del primer llibre dels Reis

En aquell temps el profeta Elies se n’anà a Sarepta. Quan arribà a l’entrada del poble hi havia allà una viuda que recollia llenya. Elies la cridà i li digué: «Porta’m, si et plau, una mica d’aigua per beure». Mentre l’anava a buscar, Elies la tornà a cridar i li digué: «Porta’m, també, un tros de pa». Ella respongué: «Per la vida del Senyor, el teu Déu, et juro que no en tinc gens. Només tinc un grapat de farina i una mica d’oli. Ara estava recollint aquests branquillons i anava a fer pa per a mi i per al meu fill. Ens el menjarem i després morirem de fam». Elies li respongué: «No tinguis por. Fes-ho tal com dius, però primer fes un panet per a mi i dóna-me’l. Després ja en faràs per a tu i per al teu fill. Això diu el Senyor, Déu d’Israel: No es buidarà el pot de la farina ni s’abaixarà l’oli de la gerra fins al dia que Senyor enviarà la pluja al país». Ella va fer tal com Elies li havia dit, i durant molts dies, tant ella com la seva família van poder menjar: no es va buidar el pot de la farina ni s’abaixà l’oli de la gerra, tal com el Senyor ho havia dit per boca d’Elies.

 

Salm responsorial 145,6c-7.8-9a.9bc-10 (R.: 1)

 

Lectura segona He 9,24-28

Crist va ser ofert una sola vegada,

quan va prendre damunt seu els pecats de tots

Lectura de la carta als cristians hebreus

Crist no ha entrat en aquell santuari, a imatge del veritable, fet per mà d’homes, sinó que ha entrat al cel mateix, i s’ha presentat davant Déu per nosaltres. El gran sacerdot entra cada any al santuari amb una sang que no és la seva. Crist, en canvi, no s’ha d’oferir moltes vegades, altrament hauria hagut d’anar sofrint la seva passió des de la creació del món. De fet no ha aparegut fins ara, a la fi dels temps, a oferir-se ell mateix una sola vegada, com a víctima per abolir el pecat. Els homes morim una sola vegada, i després de la mort ve el judici. Semblantment el Crist va ser ofert una sola vegada, quan va prendre damunt seu els pecats de tots. Després tornarà a revelar-se, no ja per raó dels pecats, sinó per salvar aquells qui esperen el moment de rebre’l.

 

Al·leluia Mt 5,3

 

Evangeli Mc 12,38-44

Aquesta viuda pobra és la que ha donat més que tots

Lectura de l’evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús, instruint la gent, deia: «No us fieu dels mestres de la Llei. Els agrada de passejar-se amb els seus vestits, i que la gent els saludi a les places, que els facin ocupar els primers seients a les sinagogues i els primers llocs a taula; devoren els béns de les viudes i, al moment de l’oració, per fer-se veure, es posen filactèries ben llargues. Són els qui seran judicats més rigorosament».

Estant assegut al temple, davant la sala del tresor, Jesús mirava com la gent hi tirava diners. Molts rics hi tiraven molt, però vingué una viuda pobra que hi tirà dues monedes de les més petites. Jesús cridà els deixebles i els digué: «Us dic amb tota veritat que aquesta viuda pobra és la que ha donat més de tots; els altres han donat del que els sobrava, però ella, que ho necessitava per a viure, ha donat tot el que tenia».

 


 

COMENTARI

 

Hi ha quatre proverbis al refranyer català que ens poden ajudar a copsar l’actualitat de les reflexions que fa Jesús als seus con-vilatans i que es recullen en el fragment adjunt de l’evangeli de Marc. Els quatre retalls de saviesa popular són: “L’hàbit no fa el monjo”. “No és or tot el que llu”, “Les aparences enganyen” i “La bondat no fa soroll”.

Jesús no recrimina als mestres de la Llei els seus coneixements, sinó les oposades interpretacions que fan d’aquesta amb exigències dures per al demès però benvolents i laxes per a ells. I també l’ostentació que fan del seu saber amb actituds prepotents amb vestuaris luxosos i ocupant llocs preeminents en les sinagogues i en les taules. I és que la seguretat absoluta és cosa de necis.

També ens explica l’evangelista com Jesús comenta amb els seus deixebles l’actitud que cadascú té quan fa un donatiu, ja que, en una altra ocasió recomana que “la teva mà esquerra no sàpiga què fa la dreta”.

Quin hauria de ser, segons Jesús el nostre tarannà? ¿Com ens vol Ell? Jesús ens vol formats però senzills. Generosos però discrets. Que la gent ens valori pel que fem i com som, perquè ens considerin autèntics i que no enganyem.

Seria bo reflexionar sobre com és la nostra personalitat utilitzant els quatre proverbis que encapçalen aquest comentari i discernir si aquesta s’ajusta més a les actituds que Jesús critica dels mestres de les lleis o els de la pobra dona vídua.

 

 

Jaume Saladrigas

Director de la Comissió Diocesana dels Centres Culturals i Parroquials

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *