Dilluns, 19 de febrer de 2018
Lectures i Comentaris //

DIUMENGE VI DURANT L'ANY / Cicle B

Lectura primera Lv 13,1-2.45-46

Salm responsorial 31,1-2.5.11 (R.: cf. 7)

Lectura segona 1C 10,31-11,1

Al·leluia Lc 7,16

Evangeli Mc 1,40-45

La lepra desaparegué i quedà pur

Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, es presentà a Jesús un leprós, s'agenollà i li digué, suplicant-lo: «Si voleu, em podeu purificar». Jesús, compadit, el tocà amb la mà i digué: «Sí que ho vull: queda pur». A l'instant la lepra desaparegué i quedà pur. Tot seguit Jesús el va fer marxar, després de recomanar-li seriosament de no dir-ho a ningú, sinó d'anar a fer-se examinar pel sacerdot, oferir per la seva purificació el que Moisès havia ordenat i certificar que ja era pur. Però ell, així que se n'anà, començà de proclamar-ho davant la gent i de fer-ho conèixer pertot arreu, tant, que Jesús ja no podia entrar manifestament als pobles i havia de quedar-se a fora, en llocs despoblats. Però la gent venia a trobar-lo de tot arreu.


COMENTARI

Malgrat que la lepra ha estat una plaga per la humanitat fins al segle passat, ja que el primer remei conegut per combatre-la "la Sulfona" no es va trobar fins al 1945 i els primers resultats en la lluita per la seva erradicació no es van aconseguir fins a la dècada dels 60, parlar de lepra avui, ens sembla quelcom molt llunyà, malgrat que al món, es diagnostiquen diàriament uns 600 casos. Però per tenir una referència gràfica del que suposava en temps de Jesús, ser leprós, ens cal remetre'ns a les darreres seqüències de la pel·lícula "Ben Hur", quan aquest de retorn a Palestina, descobreix que la seva mare i la seva germana estan afectades de lepra i demana a la seva amiga, que es cuida de portar-les cada dia quelcom de menjar que li ensenyi la cova on viuen. I allà descobrim que significava ser leprós en aquella època. Viure marginat de la societat, amb les mans, cames i cara embolicats amb draps i amb una manca total d’higiene. Un sofriment moral a afegir al sofriment físic.

En contraposició a la societat actual, que viu instal·lada en el que Zygmunt Bauman anomena "modernitat líquida", en la qual l'home post-modern transita sense valors sòlids i estables, el fragment de l'Evangeli d'aquest diumenge ens parla de la solidesa de dos valors: "la confiança" i l'agraïment". I és que el leprós, amb una gosadia que no coneix límits i saltant-se totes les normes i convencions socials de l'època s'acosta a Jesús amb una confiança il·limitada demanant-li la curació. I perquè creu en Jesús, és curat. Però després de la seva guarició la va pregonant, malgrat que Jesús li havia demanat discreció.

Avui nosaltres, a vegades acabem les nostres Eucaristies amb un himne d'acció de gràcies, la primera estrofa del qual diu.

                                        Gràcies d'aquesta aurora encesa,

                                        Gràcies d'aquest nou dia clar,

                                        Gràcies per què els neguits 

                                        En vos,

                                        Els puc abandonar.

Quan cantem aquesta estrofa ¿som conscients de què cantem? ¿Som conscients què hi ha algú en qui podem abandonar els nostres neguits? I si en som ¿Com ho agraïm? 

El leprós de l'Evangeli va abandonar el seu neguit en Jesús i va ser guarit. I després ho va pregonar. ¿No creieu que la seva actitud pot ser una bona referència per nosaltres?

Jaume Saladrigas

Director de la Comissió Diocesana dels Centres Culturals i Parroquials

 

 

Diumenge, 18 de febrer de 2018
Lectures i Comentaris
DIUMENGE I DE QUARESMA / Cicle B Lectura primera Gn 9,8-15 Aliança de Déu amb Noè, salvat de la...
Diumenge, 11 de febrer de 2018
Lectures i Comentaris
DIUMENGE VI DURANT L'ANY / Cicle B Lectura primera Lv 13,1-2.45-46 Salm responsorial 31,1-2.5.11...
Espai per la Reflexió
  AFRICA
AFRICA Se sap ara ja que el continent Africà pasará en 25 anys a doblar la seva població, al mateix temps que augmentar la seva pobresa entre un 25/50%. Portem ja alguns anys que els pobles d’Africa (subsaharians i centrals) estan migrant a Europa, cercant un futur millor per a llurs...
Vols rebre informació de la Delegació Seglar?