Divendres, 22 de juny de 2018
Lectures i Comentaris // Diumenge, 12 de novembre

DIUMENGE XXXII DURANT L'ANY / Cicle A

Lectura primera Sa 6,12-16

Salm responsorial 62,2.3-4.5.6.7-8 (R.: 2b)

Lectura segona 1Te 4,13-18

Evangeli Mt 25,1-13

L'espòs és aquí. Sortiu a rebre'l

Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús digué als deixebles aquesta paràbola: «Passarà amb el Regne del cel com amb deu noies, que sortiren amb torxes a rebre l'espòs. N'hi havia cinc de prudents, i les altres cinc eren desassenyades. Les desassenyades no s'emportaren oli per a les torxes, però cadascuna de les prudents se'n proveí d'una ampolla. Com que el nuvi trigava, els vingué son, i totes s'adormiren. Ja era mitjanit quan se sentí cridar: L'espòs és aquí. Sortiu a rebre'l. Aquelles noies es despertaren i començaren totes a preparar les torxes. Les que no tenien oli digueren a les altres: Doneu-nos oli del vostre, que les nostres torxes no s'encenen. Però les prudents els respongueren: Potser no n'hi hauria prou per a totes; val més que aneu a comprar-ne. Mentre hi eren, arribà el nuvi, i les que estaven a punt entraren amb ell a la festa. I la porta quedà tancada. Finalment arribaren també les altres, i deien des de fora: Senyor, Senyor, obriu-nos. Però ell els respongué: Us dic amb tota veritat que no us conec.

Vetlleu, doncs, perquè no sabeu ni el dia ni l'hora».COMENTARI DE L’EVANGELI

Per aquells què desconeixem el ritual dels casaments jueus en l'època de Jesús  ens resulta sorprenent la presència de les deu noies amb torxes esperant l'espòs. Però el fet de què ens invitin a considerar aquest fragment de l'Evangeli de Mateu en el mes de novembre poc després de les festes de Tots els Sants i de la Commemoració dels fidels difunts i prop de l'acabament de l'any litúrgic ens porta  a reflexionar sobre com de finites són  les coses, inclús de la pròpia vida, i de com cal estar preparats per emprendre el què el nostre gran poeta Josep Mª de Sagarra defineix com "l'etern viatge", tenint preparat l'equipatge, lleuger de coses pendents, però curull de fets i experiències positives, ja què l'hora de la mort és incerta.

Però per facilitar la reflexió és important fixar-nos en l'actitud de les noies que esperen l'espòs. En llenguatge actual a les previsores què s'havien proveït d'oli les definirem com "pro-actives" en contraposició a les no previsores què anomenarem "re-actives" .Segons el diccionari un reactiu és aquell capaç de reaccionar, però un pro-actiu és aquell què s'avança als esdeveniments, els preveu. els valora i prepara diferents estratègies per afrontar-los.

Se'ns planteja doncs avui, una reflexió sobre com són les nostres actituds davant els fets que es desenvolupen al voltant nostre. El Papa Francesc ens invita a ser pro-actius i sortir a les perifèries. Però ens cal actualitzar el missatge i cercar estratègies imaginatives.

Perquè quan arribi la visita de "la germana mort" com la defineix Sant Francesc d'Assís, i passi davant nostre la pel·lícula de la nostra vida, puguem estar satisfets de les nostres actituds, conscients de què val més equivocar-se i rectificar, què no pas ser indolents i no actuar. 

Jaume Saladrigas, Centre Sant Pere Apòstol

Diumenge, 17 de juny de 2018
Lectures i Comentaris
DIUMENGE XI DURANT L'ANY / Cicle B Lectura primera Ez 17,22-24 Jo faig créixer l'arbre...
Diumenge, 10 de juny de 2018
Lectures i Comentaris
24 de juny NAIXEMENT DE SANT JOAN BAPTISTA MISSA DEL DIA Lectura primera Is 49,1-6 Lectura del...
Espai per la Reflexió
  PREGUNTA AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN
  PREGUNTA AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN EL 29 DE MAIG DE 2018   El grup de Justícia i Pau de Sant Just Desvern es dirigeix a aquest Ple format per representants polítics escollits pels ciutadans en les darreres eleccions municipals. A tots ells els hi proposem...
Vols rebre informació de la Delegació Seglar?