Divendres, 22 de juny de 2018
Lectures i Comentaris // Diumenge, 8 d'octubre

DIUMENGE XXVII DURANT L'ANY / Cicle A

Lectura primera Is 5,1-7

Salm responsorial 79,9 i 12.13-14.15-16.19-20 (R.: Is 5,7a)

Lectura segona Fl 4,6-9

Evangeli Mt 21,33-43

Passarà la vinya a uns altres

Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús digué als grans sacerdots i als notables del poble: «Escolteu una altra paràbola: Un propietari plantà una vinya, la voltà d'una tanca, hi cavà un cup, hi construí una torre de guàrdia, hi deixà uns vinyaters que la cultivessin, i se n'anà del país. Quan s'acostava el temps de la verema, envià els seus homes per recollir-ne els fruits, però aquells vinyaters els van agafar, i a un, li van pegar; a un altre, el van matar; a un altre el van treure a cops de pedra. Ell envià més homes que la primera vegada, però els tractaren igual. Finalment els envià el seu fill, pensant que, almenys el fill, el respectarien. Però ells, en veure'l, es digueren: Aquest és l'hereu: matem-lo i ens quedarem l'heretat. I l'agafaren, el van treure fora de la vinya i el van matar. Quan torni l'amo de la vinya, què farà amb aquells vinyaters?». Li responen: «Farà matar aquells mals homes i passarà la vinya a uns altres que li donin els fruits al temps de la verema». Jesús els diu: «No heu llegit mai allò que diu l'Escriptura: La pedra que rebutjaven els constructors ara corona l'edifici. És el Senyor qui ho ha fet i els nostres ulls se'n meravellen? Per això us dic que el Regne de Déu us serà pres i serà donat a un poble que el farà fructificar».


COMENTARI DE L’EVANGELI

Per aquells què hem nascut en un país  mediterràni les paràboles de Jesús ens són molts entenedores, perquè són metàfores què es fonamenten en fets quotidians i en paisatges propers, ja què ens parlen de figueres, ovelles, pastors, camps de blat o vinyes. I aquesta paràbola de Jesús què se'ns proposa en aquest fragment de l'Evangeli de Mateu segurament l'hem sentit ja explicada moltes vegades. Déu és el Senyor, la vinya el món, els israelites el poble escollit, els emissaris els profetes que anunciaven malvestats quan el poble era infidel o el perdó quan Déu es compadia dels seus sofriments en èpoques d'esclavitud. Però el què és més destacable de la narració és l'auto-reconeixement de Jesús com a Fill de Déu i l'anunci de la seva mort a mans dels seus compatriotes.

Però aquest gran latifundi què és "la vinya del Senyor", s'ha trossejat en multitud de minifundis i a cadascú de nosaltres se'ns ha encomanat tenir cura d'un petit tros, una "petita vinya" de la què se'ns ha donat la senyoria. I ¿com cal cuidar aquesta "vinya"? Sortosament com que ens trobem aquests dies al final de la verema hem sentit moltes explicacions de enòlegs o vinyaters de com cal fer-ho. Ens han dit què cal primer podar els ceps, i seguidament en diverses etapes cavar la vinya, femar-la, sulfatar-la, esporgar-la, aclarir els pàmpols perquè arribi el sol als fruits i treure'n el raïm dolent.

I això ¿com es fa en la nostra petita "vinya" personal? Doncs eliminant de principi de la nostra vida aquelles influències nefastes que impedirien un creixement apropiat. Després cercant una formació adequada en diversos àmbits, per anar trobant  el què és essencial, desprenent-nos de tota la fullaraca i de tot el què és superflu o nociu.

Només així la "petita vinya" de la nostra vida lluirà esponerosa, n'estarem satisfets i serà un exemple per aquells que se'ns atansin. Perquè com diu l'estimat bisbe Pere Casaldàliga.

No és suficient ser creients: 
també hem de ser creïbles 

Jaume Saladrigas, Centre Sant Pere Apòstol
                                                  

 

 

Diumenge, 17 de juny de 2018
Lectures i Comentaris
DIUMENGE XI DURANT L'ANY / Cicle B Lectura primera Ez 17,22-24 Jo faig créixer l'arbre...
Diumenge, 10 de juny de 2018
Lectures i Comentaris
24 de juny NAIXEMENT DE SANT JOAN BAPTISTA MISSA DEL DIA Lectura primera Is 49,1-6 Lectura del...
Espai per la Reflexió
  PREGUNTA AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN
  PREGUNTA AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN EL 29 DE MAIG DE 2018   El grup de Justícia i Pau de Sant Just Desvern es dirigeix a aquest Ple format per representants polítics escollits pels ciutadans en les darreres eleccions municipals. A tots ells els hi proposem...
Vols rebre informació de la Delegació Seglar?