Dimarts, 21 de agost de 2018
//

CIAS
18/05/2018

Curs 2017-2018


V Trobada d'Apostolat Seglar de Catalunya
Dissabte, 27 de gener de 2018 a Sant Feliu

Triptic Apostolat Seglar 2018.pdf

 image   image

image  image


image
IV Jornada d'Apostolat Seglar de Catalunya
Dissabte 28 de gener de 2017, al Seminari Conciliar de Barcelona

imageimageimage

Una vuitantena de responsables, representants, consiliaris i acompanyants de la fe d’associacions, moviments i grups laicals han participat en la quarta Jornada d’Apostolat Seglar de Catalunya, que s’ha celebrat el dissabte 28 de gener al Seminari Conciliar de Barcelona.

Després d’unes paraules de benvinguda d’Anna Almuni, delegada d’apostolat seglar de Barcelona, i de Mons. Xavier Novell, bisbe de Solsona i president de la Comissió Interdiocesana d’Apostolat Seglar (CIAS), la jornada ha començat amb una pregària a la capella del Seminari animada pels participants de la diòcesi de Vic.

El Dr. Joan Planellas, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, ha dictat la ponència de la jornada, que duu per títol “Comunitats laicals i comunió diocesana”. Després d’exposar la dimensió comunitària de la vida cristiana, el deure missioner de tot batejat, alguns punts de la teologia del laicat i de l’associacionisme en l’Església, ha enunciat diverses qüestions a tenir en compte davant la realitat actual: la necessitat de recuperar una Església més corresponsable, l’error de reduir sovint la teologia del laicat a l’àmbit dels ministeris i serveis a l’interior de l’Església, els criteris d’eclesialitat a l’hora de discernir el valor de les associacions, i la necessitat de prioritzar els moviments evangelitzadors laicals capaços de treballar conjuntament en el marc diocesà.

Tot seguit, el Dr. Jaume Aymar, degà de la Facultat de Filosofia (URL), ha moderat una taula rodona en la qual han participat Anna Baduell (Opus Dei, Barcelona), Josep Anton Belchi (ACO, Lleida), Beni López (Adsis, Barcelona), M. Mercè Sardà (ACG, Tarragona), Albert Tarradellas (CVX, Barcelona) i Beatriz Zúñiga (Joventuts Marianes Vicencianes, Madrid). Tots ells han presentat experiències concretes de coordinació i participació en la vida parroquial i diocesana, i han tingut ocasió d’exposar el que demanen a les esglésies diocesanes de cara a una millor articulació.

Durant la taula rodona, Mons. Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, s’ha fet present i ha saludat els assistents amb molta cordialitat.

La Jornada ha conclòs amb l’eucaristia, presidida per Mons. Xavier Novell i concelebrada per diversos preveres, i amb el dinar, compartit en un ambient ben animat.


Programa:
20170110 TripticApostolatSeglar2017_2 (1).pdf

Ponència, Comunitats laïcals i comunió diocesana
A càrrec del Dr. Joan Planellas:
2017.01.28. Comunitats laïcals i Església diocesana.pdf

Taula de testimonis:
CVX .pdf
ADSIS.pdf
OPUS DEI.pdf
ACO-ACCIÓ CATÒLICA OBRERA.pdf
JVM-JOVENTUTS MARIANES VICENCIANES.pdf
ACCIÓ CATOLICA GENERAL.pdf


Jornada d'Apostolat Seglar de Catalunya  
12 de març de 2016 al Seminari Cociliar de Barcelona

Programa de la Jornada:
TripticApostolatSeglar2016.pdf


Reunions del curs 2016-2017:
1 d'octubre 2016
29 de novembre 2016
4 de febrer 2017
13 de maig 2017

DELEGATS D’APOSTOLAT SEGLAR DE CATALUNYA

Mons. Xavier Novell Gomà, Bisbe
bisbe@bisbatsolsona.cat

Arquebisbat de Tarragona
apostolat.seglar@arqtgn.cat
Mn. Jordi Vila i Borràs, delegat

Bisbat de Girona
jordicallejon@hotmail.com
Mn. Jordi Callejón Ferrer

Bisbat Lleida
apostolatseglar@bisbatlleida.org
Sr. Joan Carles Nicuesa Vilardell, delegat

Bisbat de Solsona
tress1515@hotmail.com
M. Teresa Valero, delegada

Bisbat de Tortosa
fcaballestruel@gmail.com
Francesc Caballé Estruel, delegat

Bisbat d'Urgell
tonielvira@yahoo.com
Mn. Antoni Elvira Gorgorió, vicari de pastoral

Bisbat de Vic
pereoliva61@yahoo.es
Mn. Pere Oliva i March, delegat

Arquebisbat de Barcelona
dseglar@arqbcn.cat
Sra. Anna M. Almuni de Muga, delegada

Bisbat de Sant Feliu
aseglar@bisbatdesantfeliu.cat
Mn. Josep Torrente Bruna, delegat

Bisbat de Terrassa
jaumegalobart@telefonica.net
Sr. Jaume Galobart i Duran, delegat


Reunions curs 2015-2016 
Sant Pau del Camp a les 10:30

Dissabte, 14 de novembre de 2015
Dissabte, 23 de gener de 2016
Dissabte, 30 d'abril de 2016

III Jornada d'Apostolat Seglar de Catalunya
Dissabte, 12 de març de 2016


Jornada Apostolat Seglar de Catalunya
14 de març de 2015

imageimage    image

Descarregar el programa:
Apostolat Seglar, 14 març 2015 3 ll.pdf


JORNADA D'APOSTOLAT SEGLAR DE CATALUNYA - CAMINS D'EVANGELITZACIÓ
5 d'abril de 2014 - Bisbat de Sant Feliu


imageimageimage

El dissabte 5 d'abril de 2014 s'ha celebrat la Jornada d'Apostolat Seglar de Catalunya, convocada per la Comissió Interdiocesana d'Apostolat Seglar (CIAS) de la Conferència Episcopal Tarraconense, que ha tingut per lema "Camins d'evangelització".

Més d'un centenar de persones, laics, laiques i consiliaris pertanyents a l'Acció Catòlica i a diverses associacions d'apostolat seglar i nous moviments, provinents de tot Catalunya, s'han aplegat a la Casa de l'Església de Sant Feliu de Llobregat amb els objectius de visibilitzar la realitat de l'apostolat laïcal a Catalunya, ajudar a la coneixença mútua, formar-se per a l'evangelització i aportar iniciatives per a la promoció de l'apostolat seglar.

Mons. Agustí Cortès, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, ha donat la benvinguda als assistents, entre els quals hi havia Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona. Ha remarcat que els bisbes desitgen un laïcat confessant de la fe, compromès en el món, amb veu pròpia i en comunió eclesial.

Mons. Xavier Novell, bisbe de Solsona i president de la CIAS, ha remarcat la necessitat que avui tenen els laics d'associar-se per tal de poder afrontar el repte de l'evangelització.

La primera ponència ha estat a càrrec de Cori Casanova, membre del Moviment de Professionals Cristians de Barcelona, i de Jaume Galobart, delegat de Catecumenat i membre de l'equip d'Apostolat Seglar de la diòcesi de Terrassa.

Cori Casanova ha definit la funció dels laics en el Poble de Déu com "ser veu de l'evangeli en el món i ser veu del món en l'Església". La missió dels laics s'ha de viure en una espiritualitat arrelada en la presència-absència de Déu en el món. Alhora, els laics han de ser portaveus del món a l'interior de la parròquia. Finalment, ha manifestat la necessitat de continuar el procés de renovació de l'Acció Catòlica, en comunió amb altres realitats afins, i de ser acompanyats per preveres sensibles a la realitat laïcal.

Jaume Galobart ha assenyalat el repte i l'esperança que suposa la nova realitat del catecumenat: cada vegada més persones demanen un accés a la vida cristiana provinents de situacions de "perifèria": cal un nou llenguatge per tal de despertar i transmetre la fe, cal un acompanyament personal i un recolzament de la comunitat.

La segona ponència ha estat pronunciada per Anna Almuni, delegada d'apostolat seglar de Barcelona. Parlant de l'espiritualitat evangelitzadora dels laics, ha afirmat que tots som alhora deixebles cridats a seguir Jesús i missioners enviats per ell a anunciar la bona notícia i tenir cura dels altres. El laic cristià ha de ser contemplatiu de la Paraula, arrelat en la persona de Jesús, i contemplatiu del poble, atent a les crides de Déu que es manifesten en els germans, amb la mirada posada en el món que necessita ser transformat i en els pobres amb qui Jesús s'identifica.

Després d'un temps de descans i de treball en grups, va arribar el diàleg en plenària per tal de posar en comú els reptes que hem d'afrontar de cara a l'evangelització en la nostra societat. Les idees més destacades van ser la necessitat d'implicar-se en les parròquies, de tenir una actitud acollidora, d'aprofundir en la formació i de viure l'evangeli joiosament.

Els moviments d'Acció Catòlica van llegir un comunicat conjunt en el qual fan palesa la seva aportació a la missió evangelitzadora del laïcat, basada en el compromís personal i col·lectiu, l'espiritualitat i el testimoni creient.

Cori Casanova, promotora de Laïcat XXI, va anunciar la celebració d'un Congrés del Laïcat del 2 al 4 d'octubre de 2015 al monestir de Poblet.

L'eucaristia, presidida pel bisbe Xavier Novell, i el dinar de germanor van cloure la jornada. 

Diumenge, 19 de agost de 2018
Lectures i Comentaris
DIUMENGE XX DURANT L'ANY / Cicle B   Lectura primera Pr 9,1-6 Veniu a menjar el meu pa i a beure...
Diumenge, 12 de agost de 2018
Lectures i Comentaris
DIUMENGE XIX DURANT L'ANY / Cicle B   Lectura primera 1R 19,4-8 Amb la força d'aquell aliment...
Espai per la Reflexió
  PREGUNTA AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN
  PREGUNTA AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN EL 29 DE MAIG DE 2018   El grup de Justícia i Pau de Sant Just Desvern es dirigeix a aquest Ple format per representants polítics escollits pels ciutadans en les darreres eleccions municipals. A tots ells els hi proposem...
Vols rebre informació de la Delegació Seglar?